PDA

Επιστροφή στο Forum : Παστεριωση γαλατος και πρωτεινη!



tasos2
14-10-11, 20:39
Τι επιπτωση εχει η παστεριωση του γαλατος στην πρωτεινη του? Εχει κανεις κατι υποψιν? Ακουσα καπου οτι καταστρεφεται αλλα απο εντελως μη εγκυρη πηγη.

Galthazar
14-10-11, 21:53
εγω ξερω οτι καταστρεφεται το 50% των βιταμινων για πρωτεϊνες δεν θα μιλησω γιατι δεν ειμαι τελειως σιγουρος.

tolis93
14-10-11, 22:41
η πρωτεινη δε παθαινει τπτ.οση αναγραφεται τοση εχει το ασβεστιο ειναι αυτο π παθαινει ζημια και δεν απορροφαται απο οσο ξερω.εδω σκεφτειτε τις πρωτεινες π χρησιμοποιουμε σε συνταγες...καταψυξη φουρνος κτλπ.η πως παραγονται κιολας...τπτ δε παθαινουν

tasos2
14-10-11, 22:58
Τolis και εγω αυτο που πιστευω αλλα θα ηθελα να δω και κανα αρθρο αν υπαρχει ή καποιος να το εξηγησει πιο επιστημονικα μιας και το ενα τριτο της πρωτεινης μου το παιρνω απο παστεριωμενο γαλα οποτε θελω να ειμαι σιγουρος αλλιως να βρω κατι αλλο.

tolis93
14-10-11, 22:59
Τolis και εγω αυτο που πιστευω αλλα θα ηθελα να δω και κανα αρθρο αν υπαρχει ή καποιος να το εξηγησει πιο επιστημονικα μιας και το ενα τριτο της πρωτεινης μου το παιρνω απο παστεριωμενο γαλα οποτε θελω να ειμαι σιγουρος αλλιως να βρω κατι αλλο.

κατσε να το ψαξω κ εγω αλλα απο οσο ξερω δε νιωθει

tolis93
14-10-11, 23:07
Χάνονται τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος με την παστερίωση;

Όχι δεν χάνονται. Η βιολογική αξία των συστατικών του γάλακτος παραμένει η ίδια μετά την παστερίωση. Η παστερίωση έχει σκoπό την καταστροφή των παθογόνων μικρoοργανισμών που υπάρχουν στο νωπό γάλα.
αυτο βρηκα ολο κ ολο απο εδω http://www.incardiology.gr/odigies/galaktokomika.htm
στη βικιπαιδεια δεν αναφερεται τπτ

Giannistzn
14-10-11, 23:13
Τι επιπτωση εχει η παστεριωση του γαλατος στην πρωτεινη του? Εχει κανεις κατι υποψιν? Ακουσα καπου οτι καταστρεφεται αλλα απο εντελως μη εγκυρη πηγη.

Θα εχω μια πιο εμπερειστατομενη αποψη σε μερικες βδομαδες. Τωρα ξεκινησα υγιεινη γαλακτος αλλα με μια πρωτη ματια, η παστεριωση αφορα μικροοργανισμους. Δεν νομιζω να επηρεαζει πρωτεΐνες κλπ.

Ετσι και αλλιως (για να το παω λιγο πιο μακρυα) οι εταιριες πληρωνουν τον παραγωγο για το γαλα, αναλογα με την ποιοτητα του (σε λιπος / πρωτεΐνες κλπ) οποτε αυτο και μονο λεει πολλα πιστευω.

deluxe
14-10-11, 23:23
Ποιο πιστευετε οτι ειναι το καλυτερο γαλα ποιοτικα; Το φρεσκο με 3,5 λιπαρα;

stelios17
14-10-11, 23:30
Ποιο πιστευετε οτι ειναι το καλυτερο γαλα ποιοτικα; Το φρεσκο με 3,5 λιπαρα;

Κατα τη γνωμη μου ναι το φρεσκο με 3,5% λιπαρα ειναι το καλητερο...
(Τα υπολοιπα δεν μπορω να τα πιω , νιωθω οτι πινω νερο...)

Βεβαια για εμενα το ποιοτικοτερο ειναι το φρεσκοαρμεγμενο προβειο γαλα , που το εχεις βρασει πριν απο λιγο και το πινεις... (Γιαμ γιαμ!!!!!)
Αν πιεις μια φορα , μετα θα αλλαξεις γνωμη για τα γαλατα του εμποριου ...

Giannistzn
14-10-11, 23:32
Κατα τη γνωμη μου ναι το φρεσκο με 3,5% λιπαρα ειναι το καλητερο...
(Τα υπολοιπα δεν μπορω να τα πιω , νιωθω οτι πινω νερο...)

Βεβαια για εμενα το ποιοτικοτερο ειναι το φρεσκοαρμεγμενο προβειο γαλα , που το εχεις βρασει πριν απο λιγο και το πινεις... (Γιαμ γιαμ!!!!!)
Αν πιεις μια φορα , μετα θα αλλαξεις γνωμη για τα γαλατα του εμποριου ...



Επινα μικρος στο χωριο. Λιπαρα στο θεο εχει αυτο. Αλλα ναι δεν εχει καμια σχεση με το αγελαδινο επεξεργασμενο.

stelios17
14-10-11, 23:41
Επινα μικρος στο χωριο. Λιπαρα στο θεο εχει αυτο. Αλλα ναι δεν εχει καμια σχεση με το αγελαδινο επεξεργασμενο
.

:thumbup:Γιαυτο και αν ετρωγες μια παπαρα σε πιανονταν για κανονικο φαη !

deluxe
15-10-11, 05:12
Διαβαστε λιγο αυτο το αρθρο : https://bolko.wordpress.com/2010/06/05/%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%81%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84/

:shock:


Και αυτο εδω, που ειναι αρκετα σημαντικο : http://koikono.blogspot.com/2008/07/blog-post_14.html

ginus
15-10-11, 07:05
Διαβαστε λιγο αυτο το αρθρο : https://bolko.wordpress.com/2010/06/05/η-αλήθεια-για-το-γάλα-το-ανθότυρο-και-τ/

:shock:


Και αυτο εδω, που ειναι αρκετα σημαντικο : http://koikono.blogspot.com/2008/07/blog-post_14.html

το 2ο ειναι γνωστο και μου φαινεται φυσικο...να ναι καλα ο παστερ..
οσο για το 1ο..εμενα προσωπικα μου φαινεται καπως..γτ?
γτ οι ανθρωποι που τρεφονται κατα κορον με γαλακτομικα και κρεας εχουν πολυ υψηλα ποσοστα ασβεστιου..δεν μπορω να βαλω το χερι μου στην φωτια για το κατα ποσο ειναι αποροφησιμο..παντως ειναι ωραια θεμα προς διερευνηση:green:

tolis93
15-10-11, 09:50
Διαβαστε λιγο αυτο το αρθρο : https://bolko.wordpress.com/2010/06/05/%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%81%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84/

:shock:


Και αυτο εδω, που ειναι αρκετα σημαντικο : http://koikono.blogspot.com/2008/07/blog-post_14.html

αυτο με το γαλα το ηξερα κ απο πιο παλια ισχυει.στο μεταξυ ο πατερας μ μ το πε κ μ λεει γαλα γιατι πινεις?ε λεω πρωτεινη ασβεστιο....μ λεει ασβεστειο εχει.ποιος σου πε οτι στο δινει ομως?:green: οσο για τη βρωμη π λεει κ τα δημιτριακα.νταξει. τραβηγμενο.εγω δεν ειδα ποτε διαφημηση κουακερ στη τηλεοραση.και για να λεμε την αληθεια.πολυ ανοστο για να ναι αληθινο:green:

Galthazar
15-10-11, 11:55
αυτο με το γαλα το ηξερα κ απο πιο παλια ισχυει.στο μεταξυ ο πατερας μ μ το πε κ μ λεει γαλα γιατι πινεις?ε λεω πρωτεινη ασβεστιο....μ λεει ασβεστειο εχει.ποιος σου πε οτι στο δινει ομως?:green: οσο για τη βρωμη π λεει κ τα δημιτριακα.νταξει. τραβηγμενο.εγω δεν ειδα ποτε διαφημηση κουακερ στη τηλεοραση.και για να λεμε την αληθεια.πολυ ανοστο για να ναι αληθινο:green:

νομιζεις..:green:
Τα διαφημιζε η Πετρουλακη-Ιβιτς (ή η Ζηγουλη ηταν δεν πολυθυμαμαι :P)
:turtle::turtle:

COBRA_STYLE
15-10-11, 13:13
Διαβαστε λιγο αυτο το αρθρο : https://bolko.wordpress.com/2010/06/05/η-αλήθεια-για-το-γάλα-το-ανθότυρο-και-τ/

:shock:


Και αυτο εδω, που ειναι αρκετα σημαντικο : http://koikono.blogspot.com/2008/07/blog-post_14.html

καλα αυτα για το γαλα ειναι γνωστα εδω και πολυυυ καιρο,αλλα πολλοι ειναι απιστοι θωμαδες ή κανουν τα στραβα ματια:unsure:

να προσθεσω οτι το αγελαδινο γαλα ειναι υπευθυνο και για καρκινο του παχεως εντερου και ειχε γινει ντορος και περυσι....μια καλυτερη εναλλακτικη ειναι το κατσικισιο γαλα;)

COBRA_STYLE
15-10-11, 13:41
^^ ρε παιδια γιατι δεν φαινεται το απο πανω ποστ μου?τι εγινε?:unsure:

Galthazar
15-10-11, 13:55
ουτε του ginus πιο πανω φαινεται..

Δεν ξερω αλλα υποψιαζομαι κατι.....

32389

jannous44
15-10-11, 14:04
το ενα τριτο της πρωτεινης μου το παιρνω απο παστεριωμενο γαλα ο.

:shock: δηλαδη χοντρα χοντρα παιρνεις 80 πρωτεινες απο γαλα? 3 λιτρα τη μερα πινεις? :bowdown::bowdown::bowdown: ωραιος!

tasos2
15-10-11, 16:11
:shock: δηλαδη χοντρα χοντρα παιρνεις 80 πρωτεινες απο γαλα? 3 λιτρα τη μερα πινεις? :bowdown::bowdown::bowdown: ωραιος!

Οχι ρε συ. 160 παιρω συνολο. Τα 50 τα παιρνω απο γαλα. 1μιση λιτρο και κατι

jannous44
15-10-11, 19:36
Οχι ρε συ. 160 παιρω συνολο. Τα 50 τα παιρνω απο γαλα. 1μιση λιτρο και κατι

αα. εγω υπολογισα με 250. κομπλε εισαι μην ανησυχεις την πρωτεινη την παιρνεις και ειναι μια χαρα:thumbup:

COBRA_STYLE
15-10-11, 22:49
καλα αυτα για το γαλα ειναι γνωστα εδω και πολυυυ καιρο,αλλα πολλοι ειναι απιστοι θωμαδες ή κανουν τα στραβα ματια:unsure:

να προσθεσω οτι το αγελαδινο γαλα ειναι υπευθυνο και για καρκινο του παχεως εντερου και ειχε γινει ντορος και περυσι....μια καλυτερη εναλλακτικη ειναι το κατσικισιο γαλα;)


p.s:το ξαναεκανα το ποστ γτ δεν φαινοτανε:unsure:

ginus
16-10-11, 00:39
για καποιο λογο το μυνημα μου δεν φανηκε..το ποσταρω εδω ξανα...το βρηκα αθικτο οταν πηγα να απαντησω στα ηδη ποσταρισμενα...mods bug!!!!
το 2ο ειναι γνωστο και μου φαινεται φυσικο...να ναι καλα ο παστερ..
οσο για το 1ο..εμενα προσωπικα μου φαινεται καπως..γτ?
γτ οι ανθρωποι που τρεφονται κατα κορον με γαλακτομικα και κρεας εχουν πολυ υψηλα ποσοστα ασβεστιου..δεν μπορω να βαλω το χερι μου στην φωτια για το κατα ποσο ειναι αποροφησιμο..παντως ειναι ωραια θεμα προς διερευνηση

souezass
23-10-11, 13:39
Τι επιπτωση εχει η παστεριωση του γαλατος στην πρωτεινη του? Εχει κανεις κατι υποψιν? Ακουσα καπου οτι καταστρεφεται αλλα απο εντελως μη εγκυρη πηγη.

λοιπον θα στα πω οπως μου τα εχουν μαθει στην εταιρια που δουλευω.

Σύσταση του γάλατος :
1] Πρωτεϊνες . Στο γάλα υπάρχουν τρεις πρωτεϊνες : η καζεϊνη [3%], η γαλακτοαλβουμίνη [0,50%] και η γαλακτογλοβουλίνη [0,10%] . Σπουδαιότερη είναι η καζείνη που βρίσκεται στο γάλα με μορφή καζεϊνικού ασβεστίου. Σ΄ αυτό οφείλεται η λεγόμενη “τσίπα” που σχηματίζεται στην επιφάνεια του γάλατος, όταν αυτό βράσει. Στο γάλα υπάρχουν επίσης σε μικρές ποσότητες και άλλες αζωτούχες ενώσεις που δεν είναι πρωτεϊνες [λευκώματα], όπως πεπτίδια, πολυπεπτίδια, αμινοξέα , ουρία, κρεατινίνη και ουρικό οξύ.

Χάνονται τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος με την παστερίωση;
Όχι δεν χάνονται. Η βιολογική αξία των συστατικών του γάλακτος παραμένει η ίδια μετά την παστερίωση. Η παστερίωση έχει σκoπό την καταστροφή των παθογόνων μικρoοργανισμών που υπάρχουν στο νωπό γάλα.

παρε και αυτο εδω μιας και το εχουμε φτιαξει εμεις για την εταιρια μας. --> http://www.incardiology.gr/odigies/galaktokomika.htm

Giannistzn
24-10-11, 20:51
Εν τελη, οι πρωτεΐνες, τα λιπη και οι υδατανθρακες επηρεαζονται σε θερμοκρασια μεγαλυτερη των 75 βαθμων κελσιου.

Η παστεριωση γινεται στους 72-73 οποτε δεν τιθεται κανενα θεμα με την αξια τους.

Απο την αλλη βεβαια, στους διαφορους τυπους γαλακτος (μακρας διαρκειας κλπ) διαφερει η διαθεσιμοτητα σε βιταμινες κλπ. Οστώσο, εαν καποιος τρωει και αλλα γαλακτοκομικα προΐοντα μεσα στη μερα του, και το μακρας διαρκειας μπορει να κανει την ιδια δουλεια με το "κανονικο". Αυτα απο εμενα.

tasos2
30-10-11, 14:04
Απο ενα αλλο σαιτ φαινομενικα σοβαρο.

"Το μεγαλύτερο ποσοστό του γάλακτος που καταναλώνουμε είναι παστεριωμένο γάλα μακράς διαρκείας -ESL, γάλα επεξεργασμένο σε υπερυψηλή θερμοκρασία ή UHT (Πίνακας 2). Η παστερίωση έχει πολύ μικρή επίδραση στη γεύση και στη διατροφική ποιότητα του γάλακτος και βοηθάει στο να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του. Το γάλα μακράς διαρκείας -ESL διαρκεί για περίπου 3 εβδομάδες κι έχει τη γεύση του φρέσκου γάλακτος. Το γάλα UHT διατηρείται για αρκετούς μήνες εκτός ψυγείου, αν έχει συσκευαστεί σε αεροστεγείς συσκευασίες, αλλά όταν ανοιχτεί έχει την ίδια διάρκεια ζωής με το φρέσκο γάλα. Όπως και στην παστερίωση, η επίδραση της επεξεργασίας στη διατροφική ποιότητα του γάλακτος είναι μικρή, αλλά το UHT γάλα έχει χαρακτηριστική γεύση. Η πιο έντονη θερμική επεξεργασία της αποστείρωσης του γάλακτος καταστρέφει περίπου τη μισή ποσότητα των βιταμινών C και Β1. "


Και μια σημειωση, το γαλα που το χαρακτηριζουν ως φρεσκο ειναι παστεριωμενο (σε πιο χαμηλες θερμοκρασιες ομως). Αν κυκλοφορουσε πραγματικα φρεσκο γαλα θα ηταν πολυ επικινδυνο

TheWorst
30-10-11, 14:16
Οι πρωτεινες οι υ/ες και τα λιπαρα επηρεαζονται σε θερμοκρασια ανω των 75 ??? Δηλαδη οταν τα βαλω στο φουρνω ή τα βρασω σε καμια κατσαρολα εξαφανιζονται.Που τα βρισκετε αυτα :P

tolis93
30-10-11, 14:22
Οι πρωτεινες οι υ/ες και τα λιπαρα επηρεαζονται σε θερμοκρασια ανω των 75 ??? Δηλαδη οταν τα βαλω στο φουρνω ή τα βρασω σε καμια κατσαρολα εξαφανιζονται.Που τα βρισκετε αυτα :P

το επιρεαζεται με το εξαφανιζεται εχει τρελη διαφορα.αλλο να αλλαζει η συσταση κ η δομη κ αλλο να εξαφανιζεται.αν ειναι ετσι οταν βαζουμε αυγα στο αντικολλητικο να καθομαστε απο πανω να εισπνεουμε το καπνο.και οταν βραζουμε μοσχαρι να κανουμε το ιδιο κ να λεμε στη μανα μας,μανα τωρα τρωω μην ενοχλεις

Giannistzn
30-10-11, 20:19
Οι πρωτεινες οι υ/ες και τα λιπαρα επηρεαζονται σε θερμοκρασια ανω των 75 ??? Δηλαδη οταν τα βαλω στο φουρνω ή τα βρασω σε καμια κατσαρολα εξαφανιζονται.Που τα βρισκετε αυτα :P

Προσωπικα ρωτησα εναν καθηγητη μου, τεχνολογο τροφιμων, υγιεινης και γαλακτος, οποτε ισως να εχει μια ιδεα πανω κατω επι του θεματος. Οσον αφορα το επηρεαζονται δεν ανεφερα τπτ παραπανω γιατι δεν γνωριζω, αλλα σιγουρα δεν ειπα οτι εξαφανιζονται. Στον φουρνο δεν ξερω τι γινεται, αλλα οπως ειχε πει και ο isis η μετουσιωση και η αλλαγη δομης της πρωτεΐνης ειναι θεμα για να συζηταμε μηνες ολοκληρους.

Για να καταληξουμε, εγω απλα ειπα οτι πανω απο 75 αν γινει κατι θα γινει, ενω η παστεριωση ειναι στους 72-73.

Επισης, ριξε μια ματια εδω σε ο,τι ειχε ψιλοαναφερθει επι του θεματος

ανάλογα με το είδος της πρωτεΐνης , για παράδειγμα στη πρωτεΐνη από κρέας , το denaturation επέρχεται από 57 - 75 βαθμούς κελσίου , στο γάλα όχι , αυτό μετουσιώνεται όταν μπαίνει στη κατάψυξη , η πρωτεΐνη από αυγό εξίσου ευαίσθητη , γι' αυτό και οι παλιοί παιδίατροι έλεγαν ελαφρώς βρασμένο , μελάτο , όπως και η πρωτεΐνη από ψάρι σε θερμοκρασίες κατάψυξης. Το θέμα είναι τεράστιο και πολύπλοκο. Αν θέλετε να το συζητήσουμε , θα έχουμε ύλη για κάμποσους μήνες.