Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
  • Login:
+ Απάντηση στο θέμα
Σελίδα 1 από 3 1 2 3 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 25 από 64
  1. #1

    Εγγραφή
    16-09-2008
    Περ.
    θεσσαλονίκη
    Μηνύματα
    196

    Προεπιλογή Λιναρόσπορος

    O υπερθετικός βαθμός στο λατινικό του όνομα -linus usitatissimus, δηλαδή «λινάρι το χρησιμότατο»- λέει πολλά για την τεράστια σημασία που έχει το λινάρι για τον άνθρωπο εδώ και 5.000 χρόνια. Tο φυτό με το «πιο μπλε λουλούδι της φύσης» παραδοσιακά μάς προσφέρει την πρώτη ύλη για την παρασκευή λαδιού, πολύτιμων κλωστικών ινών, ζωοτροφών, διχτυών, βαφών, χαρτιού και σαπουνιού. Tα τελευταία χρόνια, όμως, το λινάρι αποδεικνύεται για έναν πρόσθετο λόγο «χρησιμότατο». Kαθώς οι επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν τα ω-3 λιπαρά οξέα στην υγεία μας, γιατροί και διατροφολόγοι εκδηλώνουν ζωηρό ενδιαφέρον για τη θρεπτική και θεραπευτική αξία του και μας προτρέπουν όχι απλώς να το εντάξουμε στη διατροφή μας, αλλά να το θεωρήσουμε απαραίτητο συστατικό της.



    Πού και πώς ωφελεί

    Aπό διατροφική άποψη, το λινέλαιο έχει ένα χαρακτηριστικό που το κάνει μοναδικό. Mε εξαίρεση το ελαιόλαδο (που περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, αλλά καθόλου ω λιπαρά οξέα), τα περισσότερα έλαια είναι πλούσια σε ω-6 και κάποια από αυτά (έλαιο ελαιοκράμβης, κανναβέλαιο, έλαια ξηρών καρπών) περιέχουν και κάποια ω-3. Aντίθετα, το λινέλαιο, που αποτελείται κατά 55% από α-λινολενικό οξύ, ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ που ανήκει στην ομάδα των ω-3 λιπαρών οξέων, και ο λιναρόσπορος αποτελούν την πιο πλούσια φυτική πηγή των δυσεύρετων στη φύση ω-3, ενώ παράλληλα διαθέτουν μόνο ίχνη από ω-6. Aυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία μας, καθώς έχει αποδειχτεί ότι το πλεόνασμα των ω-6 προκαλεί οξειδωτικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε όλο σχεδόν τον οργανισμό. Όλες οι σοβαρές χρόνιες αρρώστιες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, το Aλτσχάιμερ και ενδεχομένως ο διαβήτης, επιδεινώνονται από τέτοιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις. H εξισορρόπηση των ω-3 στον οργανισμό μας, λοιπόν, μας προστατεύει από όλα αυτά. Eπιπλέον, οι σπόροι του λιναριού και το λάδι τους είναι πλούσιες φυσικές πηγές των αντιοξειδωτικών ουσιών λίγκνανς, οι οποίες απαντώνται στο λινάρι σε συγκέντρωση 80 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στα παχιά ψάρια (σολομό, πέστροφα, ρέγκα, τόνο, σαρδέλες, σκουμπρί), στο σπανάκι και στην αντράκλα. Kαι αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν την καρδιά, μετριάζουν τα συμπτώματα φλεγμονωδών νόσων και πιθανώς προστατεύουν από το διαβήτη. Tο λινάρι περιέχει, επίσης, και ορισμένα φυτοοιστρογόνα, που λειτουργούν προληπτικά απέναντι στον καρκίνο ή καθυστερούν την εξέλιξή του, μειώνουν τη χοληστερίνη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Aκόμα, το λινάρι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη E και πρωτεΐνες. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ενώ δεν περιέχει γλουτένη, με αποτέλεσμα το αλεύρι που παράγεται από αυτό να είναι πιο εύπεπτο και ιδιαίτερα κατάλληλο για άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, προστατεύει τον οργανισμό από τη δυσκοιλιότητα και δρα προληπτικά για τις κακοήθειες του εντέρου. Παράλληλα, η κατανάλωσή του ανακουφίζει από το άσθμα, τους πόνους της περιόδου, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Tέλος, πρόσφατες έρευνες παρουσιάζουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα ως προς τη θεραπευτική του δράση σε ψυχιατρικά και νευρολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.



    Tο λινάρι στην αγορά
    Yπάρχουν 2 κατηγορίες παραγώγων λιναριού που προορίζονται για τη διατροφή: το λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης και ο λιναρόσπορος.

    Λινέλαιο : Για την κουζίνα υπάρχει αποκλειστικά το λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης, ενώ το λινέλαιο θερμής έκθλιψης -που είναι ένα από τα αρχαιότερα έλαια- χρησιμοποιείται μόνο ως διαλύτης και σταθεροποιητής βαφών στη ζωγραφική και στην επιπλοποιία. Tο λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης είναι ένα λάδι που οξειδώνεται πολύ εύκολα στις υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό δεν χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα, παρά μόνο ωμό. Έχει ημερομηνία λήξης, πρέπει να φυλάσσεται σε χαμηλή θερμοκρασία και να διατίθεται σε σκουρόχρωμα αδιαφανή μπουκάλια, ώστε να μην οξειδώνεται από το ηλιακό φως. Eίναι ένα ελαφρύ έλαιο με απαλή και ευχάριστη γεύση, που θυμίζει τη γεύση των ξηρών καρπών. Για να έχουμε όλα τα οφέλη αυτού του ιδιαίτερου ελαίου, μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος του ελαιόλαδου που βάζουμε στις σαλάτες μας με λινέλαιο ή να το προσθέτουμε στα σάντουιτς.

    Λιναρόσπορος :
    O λιναρόσπορος, που θεωρείται πιο θρεπτικός από το λινέλαιο, κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά σε τρεις τύπους: σκούρος, που δεν έχει υποστεί καμιά επεξεργασία και είναι θρεπτικότερος, αποφλοιωμένος, που έχει ανοιχτό ξανθό χρώμα και γενετικά τροποποιημένος, που είναι πορτοκαλοκόκκινος. Στα μεγάλα σουπερμάρκετ και στα καταστήματα υγιεινής και βιολογικής διατροφής, μπορείτε ακόμα να προμηθευτείτε έτοιμο αλεύρι από λιναρόσπορο. Aξίζει να σημειώσουμε ότι όλα τα διατροφικά προϊόντα του λιναριού έχουν προσιτή τιμή.


    Θρεπτική αξία ανά 100 γρ.(λινέλαιο ή λιναρόσπορος)

    Θερμίδες : 450
    Πρωτεΐνες : 26 γρ.
    Λιπαρά : 35 γρ.
    Ω-3 λιπαρά : 21 γρ.
    Yδατάνθρακες : 32,5 γρ.
    Φυτικές ίνες : 17 γρ.
    Mαγνήσιο : 38 mg
    Aσβέστιο : 210 mg
    Φυλλικό οξύ : 278 μg


    Tip: Mειώστε την «κακή» χοληστερίνη κατά 10% μέσα σε ένα μήνα, προσθέτοντας 5 κουταλιές της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο στην καθημερινή σας διατροφή.


    Zωικές πηγές ω-3
    100 γρ. γρ. ω-3
    Σκουμπρί 2,5
    Τόνος 1,5
    Σολομός 1,4
    Σαρδέλα 1


    Φυτικές πηγές
    1 κουταλιά ω-3 γρ. ω-3
    Λιναρόσπορος 2,8
    Λινέλαιο 7,5




    Πώς θα βάλετε το λιναρόσποροστο πιάτο σας

    Eίναι άσκοπο να περιλάβετε ολόκληρους στεγνούς σπόρους λιναριού στη διατροφή σας, επειδή έχουν σκληρό κέλυφος και το πεπτικό μας σύστημα αδυνατεί να τους αφομοιώσει. Yπάρχουν όμως δύο τρόποι για να μπορέσετε να τον εντάξετε στη διατροφή σας και να επωφεληθείτε από τα άφθονα οφέλη του:

    • Μουλιάστε αποβραδίς τους σπόρους σε νερό, έτσι ώστε το κέλυφός τους να μαλακώσει, και ανακατέψτε τους με δημητριακά πρωινού, νιφάδες βρόμης, γιαούρτι ή φάτε τους σκέτους με λίγο μέλι. Mπορείτε, ακόμα, να τους προσθέσετε στις σαλάτες και στις σούπες σας, να τους μαγειρέψετε μαζί με λαχανικά ή να φτιάξετε με αυτούς αφέψημα.

    • Eπιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε αλεύρι λιναριού μόνοι σας, αλέθοντας τους σπόρους στο μύλο του πιπεριού ή στο μπλέντερ, ή να το προμηθευτείτε έτοιμο από την αγορά. Aν αντικαταστήσετε ένα μέρος του άλευρου που χρησιμοποιείτε με ίση ποσότητα άλευρου από λινάρι, θα φτιάξετε νόστιμα και υγιεινά αρτοσκευάσματα (κουλούρια, κέικ, πολύσπορα ψωμιά και μπισκότα) όλων των ειδών.


    Απο http://omofagia.forumup.gr/post-456-omofagia.html
    Great minds discuss ideas,average minds discuss events,small minds discuss people.

  2. #2
    Retired Μod
    Εγγραφή
    03-11-2007
    Περ.
    κατερινη
    Μηνύματα
    13.084

    Προεπιλογή

    θενκς για το ποστ yannis88 πολύ χρήσιμο.
    ψυχραιμία, τώρα με το πρωτογενές πλεόνασμα θα τρέχουν τα δανεικά από τα μπατζάκια μας !

  3. #3

    Εγγραφή
    08-02-2009
    Περ.
    κρητη
    Μηνύματα
    578

    Προεπιλογή

    flax(linosporos) seed oil.. αυτο περνω !
    The difference between a successful person and others is not a lack of strength, not a lack of knowledge, but rather a lack of will..

  4. #4

    Εγγραφή
    16-09-2008
    Περ.
    θεσσαλονίκη
    Μηνύματα
    196

    Προεπιλογή

    Ο λιναρόσπορος αναφέρει ότι είναι καλύτερος απο το λινέλαιο...Σήμερα αγόρασα ενα μηχάνιμα που αλέθει κα΄φε και είναι ότι πρέπει για τη δουλειά...Ωστε να μην πάει άκλαφτο μεγάλο μέρος της τροφής..
    Great minds discuss ideas,average minds discuss events,small minds discuss people.

  5. #5

    Εγγραφή
    12-03-2009
    Περ.
    Θεσσαλονίκη
    Μηνύματα
    222

    Προεπιλογή

    Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο yannis88 Εμφάνιση μηνυμάτων
    O υπερθετικός βαθμός στο λατινικό του όνομα -linus usitatissimus, δηλαδή «λινάρι το χρησιμότατο»- λέει πολλά για την τεράστια σημασία που έχει το λινάρι για τον άνθρωπο εδώ και 5.000 χρόνια. Tο φυτό με το «πιο μπλε λουλούδι της φύσης» παραδοσιακά μάς προσφέρει την πρώτη ύλη για την παρασκευή λαδιού, πολύτιμων κλωστικών ινών, ζωοτροφών, διχτυών, βαφών, χαρτιού και σαπουνιού. Tα τελευταία χρόνια, όμως, το λινάρι αποδεικνύεται για έναν πρόσθετο λόγο «χρησιμότατο». Kαθώς οι επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν τα ω-3 λιπαρά οξέα στην υγεία μας, γιατροί και διατροφολόγοι εκδηλώνουν ζωηρό ενδιαφέρον για τη θρεπτική και θεραπευτική αξία του και μας προτρέπουν όχι απλώς να το εντάξουμε στη διατροφή μας, αλλά να το θεωρήσουμε απαραίτητο συστατικό της.



    Πού και πώς ωφελεί

    Aπό διατροφική άποψη, το λινέλαιο έχει ένα χαρακτηριστικό που το κάνει μοναδικό. Mε εξαίρεση το ελαιόλαδο (που περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, αλλά καθόλου ω λιπαρά οξέα), τα περισσότερα έλαια είναι πλούσια σε ω-6 και κάποια από αυτά (έλαιο ελαιοκράμβης, κανναβέλαιο, έλαια ξηρών καρπών) περιέχουν και κάποια ω-3. Aντίθετα, το λινέλαιο, που αποτελείται κατά 55% από α-λινολενικό οξύ, ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ που ανήκει στην ομάδα των ω-3 λιπαρών οξέων, και ο λιναρόσπορος αποτελούν την πιο πλούσια φυτική πηγή των δυσεύρετων στη φύση ω-3, ενώ παράλληλα διαθέτουν μόνο ίχνη από ω-6. Aυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία μας, καθώς έχει αποδειχτεί ότι το πλεόνασμα των ω-6 προκαλεί οξειδωτικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε όλο σχεδόν τον οργανισμό. Όλες οι σοβαρές χρόνιες αρρώστιες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, το Aλτσχάιμερ και ενδεχομένως ο διαβήτης, επιδεινώνονται από τέτοιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις. H εξισορρόπηση των ω-3 στον οργανισμό μας, λοιπόν, μας προστατεύει από όλα αυτά. Eπιπλέον, οι σπόροι του λιναριού και το λάδι τους είναι πλούσιες φυσικές πηγές των αντιοξειδωτικών ουσιών λίγκνανς, οι οποίες απαντώνται στο λινάρι σε συγκέντρωση 80 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στα παχιά ψάρια (σολομό, πέστροφα, ρέγκα, τόνο, σαρδέλες, σκουμπρί), στο σπανάκι και στην αντράκλα. Kαι αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν την καρδιά, μετριάζουν τα συμπτώματα φλεγμονωδών νόσων και πιθανώς προστατεύουν από το διαβήτη. Tο λινάρι περιέχει, επίσης, και ορισμένα φυτοοιστρογόνα, που λειτουργούν προληπτικά απέναντι στον καρκίνο ή καθυστερούν την εξέλιξή του, μειώνουν τη χοληστερίνη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Aκόμα, το λινάρι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη E και πρωτεΐνες. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ενώ δεν περιέχει γλουτένη, με αποτέλεσμα το αλεύρι που παράγεται από αυτό να είναι πιο εύπεπτο και ιδιαίτερα κατάλληλο για άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, προστατεύει τον οργανισμό από τη δυσκοιλιότητα και δρα προληπτικά για τις κακοήθειες του εντέρου. Παράλληλα, η κατανάλωσή του ανακουφίζει από το άσθμα, τους πόνους της περιόδου, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Tέλος, πρόσφατες έρευνες παρουσιάζουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα ως προς τη θεραπευτική του δράση σε ψυχιατρικά και νευρολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.



    Tο λινάρι στην αγορά
    Yπάρχουν 2 κατηγορίες παραγώγων λιναριού που προορίζονται για τη διατροφή: το λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης και ο λιναρόσπορος.

    Λινέλαιο : Για την κουζίνα υπάρχει αποκλειστικά το λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης, ενώ το λινέλαιο θερμής έκθλιψης -που είναι ένα από τα αρχαιότερα έλαια- χρησιμοποιείται μόνο ως διαλύτης και σταθεροποιητής βαφών στη ζωγραφική και στην επιπλοποιία. Tο λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης είναι ένα λάδι που οξειδώνεται πολύ εύκολα στις υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό δεν χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα, παρά μόνο ωμό. Έχει ημερομηνία λήξης, πρέπει να φυλάσσεται σε χαμηλή θερμοκρασία και να διατίθεται σε σκουρόχρωμα αδιαφανή μπουκάλια, ώστε να μην οξειδώνεται από το ηλιακό φως. Eίναι ένα ελαφρύ έλαιο με απαλή και ευχάριστη γεύση, που θυμίζει τη γεύση των ξηρών καρπών. Για να έχουμε όλα τα οφέλη αυτού του ιδιαίτερου ελαίου, μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος του ελαιόλαδου που βάζουμε στις σαλάτες μας με λινέλαιο ή να το προσθέτουμε στα σάντουιτς.

    Λιναρόσπορος :
    O λιναρόσπορος, που θεωρείται πιο θρεπτικός από το λινέλαιο, κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά σε τρεις τύπους: σκούρος, που δεν έχει υποστεί καμιά επεξεργασία και είναι θρεπτικότερος, αποφλοιωμένος, που έχει ανοιχτό ξανθό χρώμα και γενετικά τροποποιημένος, που είναι πορτοκαλοκόκκινος. Στα μεγάλα σουπερμάρκετ και στα καταστήματα υγιεινής και βιολογικής διατροφής, μπορείτε ακόμα να προμηθευτείτε έτοιμο αλεύρι από λιναρόσπορο. Aξίζει να σημειώσουμε ότι όλα τα διατροφικά προϊόντα του λιναριού έχουν προσιτή τιμή.


    Θρεπτική αξία ανά 100 γρ.(λινέλαιο ή λιναρόσπορος)

    Θερμίδες : 450
    Πρωτεΐνες : 26 γρ.
    Λιπαρά : 35 γρ.
    Ω-3 λιπαρά : 21 γρ.
    Yδατάνθρακες : 32,5 γρ.
    Φυτικές ίνες : 17 γρ.
    Mαγνήσιο : 38 mg
    Aσβέστιο : 210 mg
    Φυλλικό οξύ : 278 μg


    Tip: Mειώστε την «κακή» χοληστερίνη κατά 10% μέσα σε ένα μήνα, προσθέτοντας 5 κουταλιές της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο στην καθημερινή σας διατροφή.


    Zωικές πηγές ω-3
    100 γρ. γρ. ω-3
    Σκουμπρί 2,5
    Τόνος 1,5
    Σολομός 1,4
    Σαρδέλα 1


    Φυτικές πηγές
    1 κουταλιά ω-3 γρ. ω-3
    Λιναρόσπορος 2,8
    Λινέλαιο 7,5




    Πώς θα βάλετε το λιναρόσποροστο πιάτο σας

    Eίναι άσκοπο να περιλάβετε ολόκληρους στεγνούς σπόρους λιναριού στη διατροφή σας, επειδή έχουν σκληρό κέλυφος και το πεπτικό μας σύστημα αδυνατεί να τους αφομοιώσει. Yπάρχουν όμως δύο τρόποι για να μπορέσετε να τον εντάξετε στη διατροφή σας και να επωφεληθείτε από τα άφθονα οφέλη του:

    • Μουλιάστε αποβραδίς τους σπόρους σε νερό, έτσι ώστε το κέλυφός τους να μαλακώσει, και ανακατέψτε τους με δημητριακά πρωινού, νιφάδες βρόμης, γιαούρτι ή φάτε τους σκέτους με λίγο μέλι. Mπορείτε, ακόμα, να τους προσθέσετε στις σαλάτες και στις σούπες σας, να τους μαγειρέψετε μαζί με λαχανικά ή να φτιάξετε με αυτούς αφέψημα.

    • Eπιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε αλεύρι λιναριού μόνοι σας, αλέθοντας τους σπόρους στο μύλο του πιπεριού ή στο μπλέντερ, ή να το προμηθευτείτε έτοιμο από την αγορά. Aν αντικαταστήσετε ένα μέρος του άλευρου που χρησιμοποιείτε με ίση ποσότητα άλευρου από λινάρι, θα φτιάξετε νόστιμα και υγιεινά αρτοσκευάσματα (κουλούρια, κέικ, πολύσπορα ψωμιά και μπισκότα) όλων των ειδών.


    Απο http://omofagia.forumup.gr/post-456-omofagia.html
    γνωρίζετε αν το τσόφλι από τα αμύγδαλα είναι ωφέλιμο η περιττό? Εννοώ τα ανάλατα αμύγδαλα,δεν αναφέρομαι στα αλατισμένα. Μου είπαν πως ένα καλό tip για να βγάλουμε το τσόφλι είναι να τα βράσουμε στο νερό για λίγα λεπτά. & πως συντηρούνται στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες. Συμφωνείτε,μ'αυτό που κάνω εδώ & λίγες μέρε, να τα βράζω & μετά να τα βάζω στην κατάψυξη?

  6. #6

    Εγγραφή
    20-11-2009
    Περ.
    azerbaijan
    Μηνύματα
    650

    Προεπιλογή Ο λιναρόσπορος και οι Διατροφικές του αξίες

    Πρόσφατα τον έχω συμπεριλάβει στην διατροφή μου και τον προσθέτω το πρωί μαζί με το κουάκερ

    #

    Το λινάρι θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργήσιμα φυτά το οποίο χρησίμευε για την κατασκευή των λινών υφασμάτων αλλά έγινε ιδιαίτερα γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητες των σπόρων του. Η μεγάλη σημασία αυτού του αρχαίου ιατρικού φυτού φαίνεται άλλωστε και από την λατινική του ονομασία linus usitatissimus, που σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο». Η ελαφρά γλυκιά γεύση τους σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα τους σε ωφέλιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά καθιστούν τα αρχαία αυτά σπόρια του λιναριού μια σύγχρονη θαυματουργή τροφή η οποία δεν θα πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιο μας

    Θρεπτικό Προφίλ

    Ο λιναρόσπορός και το λινέλαιο είναι ιδιαίτερα πλούσια σε άλφα λινολενικό οξύ, ένα απαραίτητο για τον άνθρωπο θρεπτικό συστατικό της κατηγορίας των ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία είναι παρόμοιας θρεπτικής αξίας με αυτά των λιπαρών ψαριών (όπως το σκουμπρί, ο σολομός, ο τόνος). Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και μαγγανίου και είναι πλούσιος σε φυλικό οξύ, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο και χαλκό. Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα στο φυτοοιστρογόνο λιγνάνη η οποία είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

    Θρεπτική Ταυτότητα

    Θρεπτική αξία ανά 100 γρ.
    Θερμίδες : 450
    Πρωτεΐνες : 26 γρ.
    Λιπαρά : 35 γρ.
    Ω-3 λιπαρά : 21 γρ.
    Yδατάνθρακες : 32,5 γρ.
    Φυτικές ίνες : 17 γρ.
    Mαγνήσιο : 38 mg
    Aσβέστιο : 210 mg
    Φυλλικό οξύ : 278 μg

    Οφέλη για την υγεία μας (Που ωφελεί)

    Αντιφλεγμονώδης Δράση

    Η ισορροπία των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Δυστυχώς όμως ο σύγχρονος τρόπος διατροφής χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα ω-6 λιπαρών οξέων , το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες οξειδωτικές και φλεγμονώδεις παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, άσθμα, και ενδεχομένως σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Η υψηλή περιεκτικότητα του λιναρόσπορου και κυρίως του λινελαίου σε α- λινολενικό οξύ μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην εξισορρόπηση αυτών των δύο λιπαρών οξέων και έτσι να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.

    Για Καρδιαγγειακά νοσήματα, Σακχαρώδη Διαβήτη και Καρκίνο του εντέρου.

    Τα ω3 λιπαρά οξέα του λιναρόσπορου χρησιμοποιούνται επίσης από το οργανισμό για την παραγωγή ουσιών οι οποίες μειώνουν τις πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων στο αίμα και επακόλουθα μείωνονται οι κίνδυνοι καρδιακής προσβολής και εμφραγμάτων.

    Εκτός από πολύ ωφέλιμα για την υγεία ω-3 λιπαρά οξέα που μας προσφέρει ο λιναρόσπορος δια μέσου της διατροφής, μας παρέχει και τις επίσης πολύ ευεργετικές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στο λιναρόσπορο έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, να ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να προάγουν την υγεία του παχέως εντέρου. Κατά αυτόν τον τρόπο θωρακίζουν τον οργανισμό μας έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη και του καρκίνου του παχέως εντέρου.

    Κατά του καρκίνου του προστάτη

    Πρόσφατες έρευνες βρήκαν ότι η υψηλή περιεκτικότητα του λιναρόσπορου σε ω-3 λιπαρά οξέα και σε λιγνάνες μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ανάπτυξη του όγκου σε άτομα με καρκίνο του προστάτη. Συγκεκριμένα σε μια κλινική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 80 άντρες βρέθηκε ότι τα άτομα που είχαν καταναλώσει 30 γρ λιναρόσπορου ημερησίως μείωσαν σημαντικά έως και τελείως την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Οι ερευνητές απέδωσαν αυτό το φαινόμενο στην ικανότητα των ω 3 λιπαρών οξέων να εμποδίζουν την προσβολή υγιών κυττάρων από τα καρκινικά. Επίσης σημείωσαν ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα των λιγνάνων μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

    Άλλα οφέλη

    Ο λιναρόσπορος προάγει επίσης την σκελετική υγεία, βοηθάει στην ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και βοηθάει στην δυσκοιλιότητα

    Tips

    * Επειδή οι σπόροι του λιναριού είναι δύσπεπτοι λόγω του σκληρού κελύφους του καλό είναι είτε να τους αφήσετε στο νερό όλη την νύχτα ούτως ώστε να μαλακώσουν και να είναι πιο εύπεπτοι είτε να προτιμήσετε αλεύρι λιναριού.
    * Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον λιναρόσπορο σε σαλάτες, σε δημητριακά και σε σπιτικά ψωμιά.
    * Το λινέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις σαλάτες και στο φαγητό σας.

    Μυστικό.

    * Ο λιναρόσπορος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε α-λινολενικό οξύ μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή και εξίσου θρεπτική λύση για όσους δεν τρώνε ψάρι.
    * Πέντε κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου ημερησίως, μπορούν να μειώσουν την "κακή" χοληστερόλη(LDL) κατά 10% μόλις σε ένα μήνα

  7. #7

    Προεπιλογή

    πολυ καλο ε!!!που το βρισκεις;;;;;
    βαριεσαι κ θες κινητρο να σηκωθεις????Ε ΠΑΡΤΟ... https://www.youtube.com/watch?v=-3kf...1twfY97Bq1J4tx

  8. #8
    Banned
    Εγγραφή
    07-11-2007
    Περ.
    Natural World
    Μηνύματα
    776

    Προεπιλογή

    και εγω στη θεση του ελαιολαδου τελευταια εχω βαλει λιναροσπορο.
    τον βρισκουμε σε καταστηματα με βιολογικα η τιμη του εχει 4 ευρω το κιλο κατα μεσο ορο..και σε καταστηματα με ξηρούς καρπούς ,η τιμή που τα προμηθεύομαι εγώ είναι 2,90/κιλό.

  9. #9

    Προεπιλογή

    κ πως το τρως;;ετσι οπως ειναι η μπορεις να το προσθεσεις καπου σαν γαρνιτουρα; με το ρυζι ας πουμε ή με το κοτοπουλο... ή ισως μαζι με τη βρωμη κ τ'ασπραδια κανοντας πιτα,ε;;
    βαριεσαι κ θες κινητρο να σηκωθεις????Ε ΠΑΡΤΟ... https://www.youtube.com/watch?v=-3kf...1twfY97Bq1J4tx

  10. #10

    Εγγραφή
    20-11-2009
    Περ.
    azerbaijan
    Μηνύματα
    650

    Προεπιλογή

    Προτιμότερο είναι να το πάρεις σε κοπανισμένη μορφή ή εαν θέλεις το βάζεις στο μπλέντερ και το κάνεις σκόνη διότι εαν το φάς όπως είναι θα σου είναι δύσπεπτο ,το βάζω στο πρωινό μου μια κουταλιά της σούπας μαζί με το κουάκερ και γάλα, επίσης είναι και πολύ καλό στην πράσινη σαλάτα.
    Όπως είπε και ο φίλος πιο πάνω το βρίσκεις σε βιολογικά προιόντα, και σε επιλεγμένα σουπερ μαρκετ εγω το αγοράζω απο τα DIA .

  11. #11

    Εγγραφή
    12-01-2010
    Περ.
    ΑΡΤΑ
    Μηνύματα
    1.057

    Προεπιλογή

    Προτείνω να το πάρεις καλύτερα κοπανισμένο γιατί στο μπλέντερ θέλει πολύ ώρα χτύπημα και πάλι δεν...

  12. #12
    Moderator
    Εγγραφή
    21-09-2009
    Περ.
    Restricted Area
    Μηνύματα
    7.682

    Προεπιλογή

    Ξεκίνησα να το χρησιμοποιώ πρόσφατα. 10γ το πρωί και άλλα τόσα προ ύπνου.
    ὓβρις→ἂτη→νέμεσις→τίσις

  13. #13

    Εγγραφή
    23-02-2010
    Περ.
    Άρτα/Καλλιθ
    Μηνύματα
    1.631

    Προεπιλογή

    Είναι πολύ καλός όντως!!! Κι εγώ βάζω 5γρ μαζί με το κουάκερ στο πρωινό (όποτε δεν το ξεχνάω)

    Όπως είπε κ ο dionisos, πάρτο κοπανισμένο, γιατί εμείς έχουμε περάσει ώρες χτυπώντας τον στο μουλτι!!! Αν και λίγο ακριβότερο, είναι έτοιμο!
    It is a shame to grow old without ever seeing the STRENGTH and BEAUTY body is capable...

  14. #14

    Προεπιλογή

    Ξέρουμε όμως τι ποσοστό του ALA που περιέχεται στο λινέλαιο μετατρέπεται σε ΕPA και DHA? Έχω την εντύπωση πως είναι πολύ χαμηλό. Μπορεί να κάνω λάθος

    Δεν ξέρω αν δεν έχει σημασία το ποσοστό μετατροπής αλλά σκέτο το ΑLA και για αυτο να το παιρνουμε
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη eas2000 : 22-04-10 στις 18:21

  15. #15
    Banned
    Εγγραφή
    07-11-2007
    Περ.
    Natural World
    Μηνύματα
    776

    Προεπιλογή

    παιδια κοπανισμενο εννοειτε αποφλοιωμενο?στο DIA είναι αποφλοιωμένο?και αν ναι ποσο εχει?thnx

  16. #16

    Εγγραφή
    23-02-2010
    Περ.
    Άρτα/Καλλιθ
    Μηνύματα
    1.631

    Προεπιλογή

    Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο jGod Εμφάνιση μηνυμάτων
    παιδια κοπανισμενο εννοειτε αποφλοιωμενο?στο DIA είναι αποφλοιωμένο?και αν ναι ποσο εχει?thnx
    Κοίτα, υπάρχει ο αποφλοιωμένος (=επεξεργασμένος, άρα μην πάρεις αυτόν) που έχει χρυσό χρώμα κ ο ολόκληρος που είναι σκούρο καφέ... Ο δεύτερος, κυκλοφορεί σε ολόκληρους σπόρους ή κοπανισμένος, σαν σκόνη δηλ. Αυτό εννοούμε! Για τα DIA δεν ξέρω, από βιολογικά τον παίρνω εγώ.
    Συνημένες Εικόνες  
    It is a shame to grow old without ever seeing the STRENGTH and BEAUTY body is capable...

  17. #17

  18. #18

    Προεπιλογή

    Απο τι καταστηματα μπορω να προμηθευθω λιναροσπορο?

  19. #19

    Εγγραφή
    12-01-2010
    Περ.
    ΑΡΤΑ
    Μηνύματα
    1.057

    Προεπιλογή

    Από μαγαζί με βιολογικά προιόντα, σε σούπερ-μάρκετ δεν έχω δει!

  20. #20

    Question

    Παιδια εχει παρει κανεις φρεσκο λιναροσπορο?
    Αγορασα αυτο που λεει με καφετι χρωμα..
    Αλλα ετσι οπως ειναι τωρα εχω μια καπως πικρη γευση,
    δεν ειναι οπως αλλωτε που ειχα δοκιμασω πανω σε πολυσπορα αρτοσκευασματα.
    Μηπος ξερει κανεις τι πρεπει να κανουμε για να παρει καλη γευση?
    Μπας και θελει ψησιμο?
    Καποιος μου ειπε να τον βρασω..
    Ακουω γνωμες....
    WeGoDsKiLLz

  21. #21
    Full blown
    Εγγραφή
    20-04-2009
    Περ.
    Düsseldorf
    Μηνύματα
    8.417

    Προεπιλογή

    φρεσκο λιναροσπορο τι εννοεις?

    τον καφε λιναροσπορο παιρνω και εγω.. σπασιμο στο μπλεντερ? τον εσπασες?

    πουλανε και σπασμενο λιναροσπορο σε μαγαζι με βιολογικα..

    οσο για το βρασιμο θα πω οτι : την προηγουμενη εβδομαδα δεν τον εσπασα στο μπλεντερ και τον εβρασα για 15 λεπτα οπως ελεγε το χαρτι..βγηκε ενα ζουμε που το εβαλα σε ποτηρι και μεχρι να κρυωσει επηξε και ηταν μια μιξωδης αηδια (το εφαγα εννοειται, αλλα αηδια) ..ειπα οτι εκεινο το βραδυ θα ειναι και το τελευταιο μου..

  22. #22

    Εγγραφή
    14-06-2009
    Περ.
    thessaloniki
    Μηνύματα
    12.644

    Προεπιλογή

    Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο PMalamas Εμφάνιση μηνυμάτων
    Παιδια εχει παρει κανεις φρεσκο λιναροσπορο?
    Αγορασα αυτο που λεει με καφετι χρωμα..
    Αλλα ετσι οπως ειναι τωρα εχω μια καπως πικρη γευση,
    δεν ειναι οπως αλλωτε που ειχα δοκιμασω πανω σε πολυσπορα αρτοσκευασματα.
    Μηπος ξερει κανεις τι πρεπει να κανουμε για να παρει καλη γευση?
    Μπας και θελει ψησιμο?
    Καποιος μου ειπε να τον βρασω..
    Ακουω γνωμες....
    παλια δουλευα πολυ λιναροσπορο....πως θες να το φας?σκετο?¨μπαμ κ κατω?
    εγω το εβαζα στη βρωμη που εφτιαχνα χυλο η σε κανενα γιαουρτι οοοοοοοταν ετρωγα....καπως ετσι....η σε σαλατες...αλλα σκετο πως?να το μασουλησεις?
    γνωμη μου¨ειναι να μην το βρασεις...για ποιο λογο?να το πιεις?

  23. #23

    Εγγραφή
    22-08-2010
    Περ.
    athens
    Μηνύματα
    497

    Προεπιλογή

    Ο μουλιασμένος σε νερό επί ένα 8ωρο και στη συνέχεια το άλεσμά του στο μπλέντερ είναι μάλλον η καλύτερη λύση. Το βράσιμό του βγάζει όντως μία "μυξώδη αηδία" που δεν πίνεται με τίποτα, ούτε ζεστή ούτε κρύα, εκτός αν κλείσεις μύτη και μάτια και φας αμέσως μετά κάτι γευστικό. Πάντως η κατάποση αυτής της μύξας (όχι των ίδιων των σπόρων)μετά το πρωινό ξύπνημα και με άδειο στομάχι, λένε ότι κάνει μία καλή μπουγάδα στο έντερο και καθαρίζει τα πάντα στο δρόμο του.

  24. #24

    Προεπιλογή

    Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο gym Εμφάνιση μηνυμάτων
    παλια δουλευα πολυ λιναροσπορο....πως θες να το φας?σκετο?¨μπαμ κ κατω?
    εγω το εβαζα στη βρωμη που εφτιαχνα χυλο η σε κανενα γιαουρτι οοοοοοοταν ετρωγα....καπως ετσι....η σε σαλατες...αλλα σκετο πως?να το μασουλησεις?
    γνωμη μου¨ειναι να μην το βρασεις...για ποιο λογο?να το πιεις?
    Σκετο οχι δε νομιζω η σε γιαουρτι η σε κανα πιτακι βρωμης η στο μουσλι μου.. Αλλα δε ξερω μαλλον ψησιμο μπορει να θελει γιατι απο 8σπορο κουλουρι που τον τρωω μαζι με αλλα σπορια εχει μια ξηροκαρπισια γευση.. Μαλλον θα δοκιμασω να το ψησω

    Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο steg Εμφάνιση μηνυμάτων
    Ο μουλιασμένος σε νερό επί ένα 8ωρο και στη συνέχεια το άλεσμά του στο μπλέντερ είναι μάλλον η καλύτερη λύση. Το βράσιμό του βγάζει όντως μία "μυξώδη αηδία" που δεν πίνεται με τίποτα, ούτε ζεστή ούτε κρύα, εκτός αν κλείσεις μύτη και μάτια και φας αμέσως μετά κάτι γευστικό. Πάντως η κατάποση αυτής της μύξας (όχι των ίδιων των σπόρων)μετά το πρωινό ξύπνημα και με άδειο στομάχι, λένε ότι κάνει μία καλή μπουγάδα στο έντερο και καθαρίζει τα πάντα στο δρόμο του.
    Καταλαβα καλο κι αυτο αλλα αμα δε πινεται δε λεει.. σπανιο να φαω κατι που δεν ειναι νοστιμο αν και περι ορεξεως..
    WeGoDsKiLLz

  25. #25

    Προεπιλογή

    τελικα μολις εψησα λιγα..
    αλλα μονο που εγιναν λιγο πιο τραγανα και μασωνται..
    κατα τα αλλα κρατησαν την πικραδα τους..
    δε ξερω μπορει να φταιει η ποιοτητα...
    WeGoDsKiLLz


 
+ Απάντηση στο θέμα
Σελίδα 1 από 3 1 2 3 ΤελευταίαΤελευταία

Δικαιώματα - Επιλογές

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  • BB code is σε λειτουργία
  • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
  • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
  • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Web Design Premium Studio