Η τραγική ιστορία του Bertil Fox Εκτύπωση

Συντάκτης: ioannis

Εμφανίσεις: 2103

Η τραγική ιστορία του Bertil Fox

Σας παρουσιάζω την τραγική ιστορία του Bertyl Fox όπως την παρουσίασε ο ίδιος σε μια επιστολή προς τον Jim Lensveld έναν φίλο του και εκδότη περιοδικών Bodybuilding.
Ιδού τι είπε γιαυτο που του συνεβη:

"To 1997 η κοινότητα του bodybuilding σοκαρίστηκε απο το άκουσμα της καταδίκης σε θανατική ποινή του γνωστού πρωταθλητή bodybuilding Bertil Fox.

Στο νησί της καταγωγής του St. Kits στην Καραιβική ένα σώμα ενόρκων τον ενοχοποίησε με την κατηγορία της διπλής δολοφονιάς. Τα θύματα του ήταν η πρώην κοπέλα του Leyoca - 20 χρονών- και η μητέρα της, 36 χρονών. Κατα την διάρκεια της δεύτερης δίκης οι δικαστές τον θεώρησαν ένοχο και τον καταδίκασαν με την ποινή του θανάτου δια απαγχονισμού. 

Το ονομά μου ειναι Harry de Jonge κ γράφω για διάφορα ολλανδικά bodybuilding περιοδικά (οπότε με συγχωρείτε για τα "άσχημα" μου αγγλικά). Ο εκδότης ενός απο αυτα τα περιοδικά το FYSIEK, είναι ο φίλος μου ο Jim Lensveld. Είναι πολύ γνωστός στο κόσμο του bodybuilding. Εκδίδει διάφορα περιοδικά και η κοπέλα του η Juliette Bergmann ειναι επαγγελματίας πρώην παγκόσμα πρωταθλήτρια. O Jim ήταν παλιός φίλος του Bertil. Ο Bertil έμενε στο σπίτι του στο Middelharnis (Ολλανδία) αμέτρητες φορές. Μπορείς να φανταστείς την μεγάλη εκπληξή του στο άκουσμα του δράματος στο St. Kits. Όλοι γνωρίζαμε τον Bertil ως εναν καλό, αγαπητό κ φιλήσυχο άτομο. Απορούμε τι του είχε συμβεί που τον οδήγησε να χάσει τα λογικά του και να κάνει ένα τόσο τραγικό συμβάν.

Χθες (15 Απρίλιου) ήταν η έφεση της υποθέσεως. Δυο εβδομάδες πριν την έφεση ο Jim έλαβε ένα απελπιστικό γράμμα απο τον Bertil (19 σελίδες! ).

Σε αυτό το γράμμα ( το οποίο θα το συνοψίσω αργότερα) ο Bertil όχι μόνο αρνήθηκε ότι ήταν ένοχος, αλλά επιπλέον διηγείται κ μία ιστορία μιας υποθέσεως εναντίον του, με απωτερο σκοπό να του πάρουν το σπίτι κ το γυμναστήριο. Στο τέλος, απεγνωσμένα ζήτάει βοήθεια από τον Jim "Σε παρακαλώ Jim, έλα στο St. Kitts και σώσε την ζωή μου. Με γνωρίζεις, δεν είμαι ο δολοφόνος". Ο Jim δεν δίστασε κ πέταξε για το St. Kitts. Εκεί συνάντησε έναν βαθύτατα συντετριμένο άντρα, που μόνο με την σκιά του προηγούμενου εαυτου του έμοιαζε. Ο Bertil ήταν μόνο 160 lbs. Ήταν σε ένα δύσοσμο κελί για περισσότερους από 17 μήνες ! Μόνο μία στις τόσες έβγαινε για να κάνει μπάνιο. Ζούσε μόνο με ψωμί και νερό !

Ο Jim συζήτησε με τον Bertil για ώρες και τον έπεισε ότι ο Bertil ήταν αθώος. Η δίκη ήταν παρωδία, ο Bertil καταδικάστηκε από διάφορα κουτσουμπολιά, διαδόσεις και ζηλοτυπίες. Αυτή η ιστορία (σύντομη) από τον μοναδικό επειζών μάρτυρα της τραγωδίας που συνέβη τον Σεπτέμβριο του 1997, Bertil Fox. 

Αγαπητέ Jim, 

Πως είσαι? Εύχομαι για σένα κ την οικογενειά σου να είστε καλά. Είμαι σίγουρος ότι θα έχεις ακούσει για την κατάστασή μου. Θα σου έγραφα από πριν αλλα δεν μπόρεσα να κρατήσω την διευθυνσή σου λόγω των γεγονότων οτι δεν με επέτρεπαν να γράψω ότι ήθελα. Jim γνωριζόμαστε για χρόνια και είμαι σίγουρος ότι ξέρεις τι άνθρωπος είμαι. Έμεινα στο σπίτι σου πολλές φορές και νομίζω ότι με ξέρεις ως έναν ειλικρινη άτομο. Jim χρειάζομαι την βοηθειά σου. Πρέπει να με βοηθήσεις να σταματήσω αυτό το κακό, να πάρω τα πάντα για τα οποία έχω δουλέψει τόσο καιρό και να σώσω την ζωή μου. 

Πριν εξηγήσω τι συνέβει, θα σου εξηγήσω την παρούσα κατάσταση. Από τότε που αγόρασα ένα κομμάτι γης στο νησί, γνώρισα κ έγινα φίλος με τον Edmond Tross. Ο αδερφός του ήταν εργολάβος οπότε τον έβαλε να χτίσει το σπίτι και το γυμναστήριο στο οικοπεδό μου. Επείδη έλειπα συχνά απο το νησί τον εμπιστεύτηκα ως φίλο και του έδωσα πλήρη εξουσιοδότηση να διαχειρίζεται τα λεφτά μου στην τράπεζα. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίζαμε να τελειώσουν όλες οι απαραίτητες εργασίες. Συμφωνήσαμε να καταγράφει όλα τα έξοδα σε ένα βιβλίο, για να μπορώ να ελεγχω και εγώ τι γίνεται με τα χρηματά μου. Όταν γύρισα πίσω το σπίτι και δεν είχε τελειώσει αλλα και όλα τα λεφτά είχαν ξοδευτεί. Τον ρώτησα για το βιβλίο αλλά δεν μου απάντησε. Σχεδόν ‘πιαστήκαμε στα χέρια’, αλλά αυτοσυγκρατήθηκα. Επειδή οι εργασίες έπρεπε να τελειώσουν για πρώτη φορά στην ζωή μου ζήτησα δάνειο από την τράπεζα. Όλα πήγαιναν καλά μιας κ μπορούσα να το ξεχρεώσω από τα λεφτά που έβγαζα από το γυμναστήριο. Φυσικα η φιλία μου με τον Tross είχε αλλάξει, αλλά συνεχίζαμε να μιλαμε. Έκανε προπόνηση στο γυμναστήριο μου δωρεάν και μερικές φορές με βοηθούσε στα ηλεκτρολογικά διότι αυτή ήταν η δουλεία του. Το σπίτι μου ήταν σε ένα λόφο κοντά στον ωκεανό με φοβερή θέα και την νύχτα μπορούσες να ακούσεις απο εκέι την θάλασσα. Δεν ήξερα ότι ο Tross το ζήλευε τόσο πολύ. Ο Tross είνια παντρεμένος και έχει δικό του εργαστήριο. Επίσης έχει και μια κοπέλα ονόματι Dulisca Wallace η οποία δουλεύει στο γυμναστηριό μου. 

 



Okay, τώρα θα σου πω την τραγωδία μου. Έφυγα στην Αγγλια για δουλιές στις 29 Αυγούστου. Άφησα την πρώην κοπέλα μου Leyoca να πρόσεχει το σπίτι και της άφησα τα κλειδια του σπιτιού και του γυμναστηρίου. Όταν γύρισα από την Αγγλία η Leyoca δεν ήταν εκεί. Μετά ανακάλυψα ότι και το όπλο μου με τις σφαίρες που είχα για ώρα ανάγκης στο υπνοδωμάτιο μου επίσης έλειπαν (παρεπιπτώντος το όπλό είναι νόμιμο). Αμέσως αποφάσισα να πάω στο μαγαζί της μητέρας της Leyoca's, όπου δούλευε. Οταν μπήκα στο μαγαζί είδα την Leyoca να μου χαμογελάει. Ανταλλάξαμε τους τυπικους χαιρετισμούς και βγήκαμε λίγο έξω. Την ρώτησα για το όπλο και μου είπε ότι το έδωσε στην μητέρα της για ασφάλεια. Την ρώτησα αν μπορούσα να το έχω και μου απάντησε: "ασφαλώς, κανένα πρόβλημα, ακολουθησέ με" την ακολούθησα σε ένα δωμάτιο του μαγαζιού όταν ξαφνικά μπήκε η μητέρα της κουνώντας το όπλο στα χέρια της. Τότε φώναξε "Αυτό ψάχνεις?" Η Leyoca γύρισε προς εμένα και μπήκε αναμεσα μας βάζοντας το χέρι της στον ώμο μου σαν να ήθελε να με σταματήσει να προχωρήσω. Με έσπρωξε μετά η μητέρα της με το όπλο στα χέρια λέγοντας μου ότι δεν θέλει η Leyoca να το πάρει (εννοώντας εμένα) μέσα στο μαγαζί της. Όταν τράβηξε τον χέρι της πίσω, επιχείρησα να άρπαξω το όπλο. Αντιστάθηκε (harry: είναι περίπου 190 lbs) και το όπλο εκπισωκρότησε. Η Leyoca πυροβολήθηκε (harry: στην πλάτη). Προσπάθησα ξανά να πάρω το όπλο αλλά συνέχιζε να αντιστέκεται και το όπλο εκπισωκρότησε για δεύτερη φορά. Η μητέρα της χτήπηθηκε και έπεσε κάτω (harry: οι έρευνες έδειξαν ότι η μητέρα της χτυπήθηκε στην δίκρανο της και η σφαίρα άφησε το σώμα από τον αυχένα, κάνοντας την ιστορία του Bertil ακόμα πιο πιθανή). Άρπαξα το όπλο στον πανικό, πήρα το αυτοκίνητο κα έφυγα μακριά. Κατέληξα στο εργαστήριο του Tross κ βρήκα ένα παλικάρι ονόματι Leon Isaac, που δούλευε για τον Tross. Τον είπα ότι δύο άτομα χτυπήθηκαν. Ήμουν σε πανικό. Λίγα λεπτά αργότερα ο Tross κατέφτασε και του είπα τι συνεβει και έφερε την αστυνόμια. Έδωσα το όπλο στον Tross. Στο αυτοκινητο δεν επαμε κουβέντα, διότι ήμουν σοκαρισμένος. Στον σταθμό ποτέ δεν έδωσα γραπτή αναφορά, ποτέ δεν μετάνιωσα, απλά ανέφερα το τι συνέβει. Στο μαγαζί που συνέβησαν όλα τα γεγονότα μια ακόμα κοπέλα η A. Mathews δούλευε εκεί. Όταν άκουσε τον πρώτο πυροβολισμό κρύφτηκε στην τουαλέτα, οπότε ποτέ δεν είδε το οτιδήποτε.

Στην φυλακή ο Tross με επισκέφτηκε. Τον ρώτησα να ανοίξει το γυμναστήριο. Η κοπέλα του δούλευε εκεί, οπότε θα μπορούσε να κρατάει το γυμναστήριο ανοικτό κ έτσι το δάνειο και οι λογαριασμοί θα ξεχρεώνονταν. Μου είπε ότι δεν θα έπρεπε να με απασχολούν τα χρήματα, αφού τα τακτοποιούσε ο ίδιος. Ήταν ο Tross που εκμίσθωσε τους δικηγόρους. Μου είπε ότι με χρέωσαν 100.000 EC δολάρια.Είχα 26000 δολάρια στην τράπεζα οπότε τον ρώτησα να πάει στην τράπεζα και να ζητήσει ένα επιπλέον δάνειο, με εχέγγυο το σπίτι και το γυμναστήριο. Γύρισε πίσω και μου είπε ότι η τράπεζα τον συνέστησε να μη το κάνει αυτό. Μου είπε να βάλει το σπίτι στο ονομά του για να μπορέσει να πάρει το δάνειο. Ο δικηγόρος με συμβούλεψε να μην το κάνω αυτό, αλλά αντί αυτού να δώσω πληρεξούσιο στην αρραβωνιαστικιά μου και να αφήσω αυτήν να πάρει το δάνειο. Όταν ο Tross έμαθε για αυτό έγινε έξαλλος και μου είπε ότι δεν θέλει να δουλεύει για την Patricia και ότι η Dulisca θα παρατήσει την δουλειά. Δεν μπορούσα να επικοινωνήσω με κανέναν και δεν είχα καμμία επιλογή. Του έδωσα την πλήρη εξουσιοδοτηση. Τώρα ο Tross και η Dulisca χειρίζονταν την υπόθεση και κανένας δεν μπορούσε να τους ελέγχει. Αργότερα ανακάλυψα ότι διέδωσαν κουτσομπολιά και άσχημα λόγια για μένα. Οι δικηγόροι που μου εκμίσθωσε έκαναν ότι τους έλεγε. Ήταν φανερό ότι ήθελαν να μου πάρουν το σπίτι και το γυμναστήριο. Ο Tross ήρθε σε εμένα κ μου είπε ότι η οικογένεια της Leyoca θέλουν να μου κάνουν αγωγή αν ήθέλα να κρατήσω το σπίτι μου. Αργότερα μαζί με τον δικηγόρο με επισκέφτηκαν και μου πρότειναν να πουλήσω το σπίτι και το γυμναστήριο σε αυτόν για 200.000 EC δολάρια, την στιγμή που η πραγματική του αξία είναι 1.500.000 EC δολάρια! Αρνήθηκα και ο Tross εξαγριώθηκε. Πήρα την απόφαση να βάλω τα πάντα στο όνομα την μεγαλύτερης μου κόρης Dorette. Την είπα να πάρει έναν λογιστή και να είναι πολύ προσεκτική με τον Tross. Αλλά ο Tross την έβαλε εναντίον μου. Η Dorette πούλησε το εξοπλισμό του γυμναστήριου στον Τross. Ο Tross νοίκιασε τις ιδιοκτησίες μου και άλλαξε ακόμη και τον όνομα του γυμναστηρίου! 

Στην δεύτερη δίκη ο Tross άλλαξε την κατάθεση του και η κοπέλα του Dulisca κατέθεσε επίσης εναντίον μου η οποία δεν ήταν καν στην πρώτη δίκη! Εδώ οι δικαστές μπορούν να πηγαίνουν σπίτι τους κάθε μέρα κατά την διάρκεια της δίκης. Το St. Kitts είνια πολύ μικρό και η δίκη ήταν το θέμα συζητήσεων στην πόλης. Εκεί δεν υπάρχουν πολλά κουτσομπολιά και ‘κακολογίες’. Η ζήλια παίζει καθοριστικό ρόλο. Οι δικαστές ήταν ‘μιλημένοι’. Με σκιαγραφούσαν σαν ένα άτομο πολύ βίαιο στις γυναίκες αλλά δεν είχαν καμμία απόδειξη για αυτό. Επιπλέον δεν υπήρχε κανένας μάρτυρας, κανένα δακτυλικό αποτύπωμα, καμμία αυτόψία, καμμία καταγεγραμένη δήλωση, καμμία μαρτυρία, ο πρώτος μου δικηγόρος εκμισθώθηκε από τον μεγαλύτερο μάρτυρα κατηγορίας μου, οι μάρτυρες ψεύδονταν ότι εγώ είχα αποδεχτεί τα εγκληματά μου και δεν με ρώτησαν για υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Τα λάθη που κάνανε στην δίκη μου ήταν απίστευτα. Αλλά με καταδίκασαν. Τώρα προσπαθώ να δώσω το πληρεξούσιο στην αρραβωνιαστικιά μου Patricia, για να μπορέσει να πλήρωσει το δάνειο ώστε να μην μου πάρουν το σπίτι και το γυμναστήριο.

Εδω ο Bertil σταμάταει να περιγράφει τα όλα γεγονότα που συνέβησαν και ρώτησε τον Jim να έρθει να τον βοηθήσει. Ζήτησε από τον Jim να επιβλέπει την εξόφληση του υπολοίπου του δανείου του, να μιλήσει με τους δικηγόρους κτλ. ο Jim είνια πίσω και προσπαθεί όσο μπορέι να βοηθήσει τον Bertil. Yποσχέθηκε τον Bertil να επαναφέρει την ιστορία του και να επικοινωνήσει ακόμη και με την Διεθνή Αμνηστία. 

Παρασκευή (σήμερα) θα είνα τα αποτελέσματα της έφεσης. Μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε την απόφαση των δικαστών"

Η σπουδαία πορεία του Bertil Fox o oποίος συμμετείχε 25 χρονια σε αγωνες!

1969 Mr Britain - NABBA, Junior, 1st
1970 Mr Britain - NABBA, Junior, 1st
1971 Mr Britain - NABBA, Junior, 1st
1971 Mr Europe, Junior, 1st
1976 Mr Britain - NABBA, Winner
1976 Mr Europe, Medium, 1st
1976 Mr Europe, Overall Winner
1976 Mr Universe - NABBA, Medium, 2nd
1976 Mr World - AAU, Winner
1976 Mr World - AAU, Most Muscular, 1st
1976 Mr World - AAU, Medium, 1st
1977 Mr Universe - NABBA, Medium, 1st
1977 Mr Universe - NABBA, Overall Winner
1978Universe - Pro - NABBA, Winner
1979 Universe - Pro - NABBA, Winner
1980 World Championships - WABBA, Professional, 2nd
1981 Grand Prix Belgium - IFBB, 5th
1982 Night of Champions - IFBB, 2nd
1982 Olympia - IFBB, 8th
1983 Grand Prix Sweden - IFBB, 4th
1983 Grand Prix Switzerland - IFBB, 2nd
1983 Olympia - IFBB, 5th
1984 World Pro Championships - IFBB, 5th
1986 Olympia - IFBB, 7th
1987 Grand Prix Germany - IFBB, 9th
1987 Night of Champions - IFBB, 7th
1987 Olympia - IFBB, 12th
1989 Arnold Classic - IFBB, 6th
1989 Grand Prix Melbourne - IFBB, 6th
1989 Olympia - IFBB, 11th
1989 World Pro Championships - IFBB, 5th
1992 Arnold Classic - IFBB, 16th
1992 Pittsburgh Pro Invitational - IFBB, 9th
1994 Ironman Pro Invitational - IFBB, 13th

Σχολιασμός του άρθρου στο Forum του Bodybuilding.gr