Bodybuilding e-Shop

Κετογενικές Δίαιτες: Καίνε το λίπος, αλλα τί γίνεται με τους μύες; Εκτύπωση

Συντάκτης: Ευαγγελος Αργυρης

Εμφανίσεις: 17862

Κετογενικές Δίαιτες: Καίνε το λίπος, αλλα τί γίνεται με τους μύες;Ο γκουρού των επιστημονικών ερευνών και Εκδότης/Αρχισυντάκτης του Muscular Development, Steve Blechman, άνοιξε ένα θέμα στο φόρουμ του MD, με τίτλο "Ξεκαθαρίζοντας το θέμα των διατροφών με μηδενικoύς υδατάνθρακες".
Ο Steve πόσταρε "Γεγονός είναι, βάση επιστημονικών ερευνών, οτι οι δίαιτες με μηδενική πρόσληψη υδατανθράκων, δεν προσφέρονται για μυική ανάπτυξη!!"
Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας "Αυτού του είδους οι δίαιτες είναι πολύ καλές για τη κάυση του λίπους, αλλά εις βάρος του μύ. Επικροτώ τις δίαιτες μηδενικών υδατανθράκων, αλλά δε πιστεύω οτι πρέπει να χρησιμοποιούνται, επειδή χάνετε πάρα πολλή μυική μάζα!"
Τότε ήταν που άρχισε η "Μάχη" του MD: Υποστηρικτές και μή, των διατροφών μηδενικών υδατανθράκων, άρχισαν να εξηγούν τους λόγους που πρέπει ή δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν.
Ανάμεσα άλλων σχολίασαν επίσης οι: Dave Palumbo, John Romano, Evan Centaponi, Mike Liberatore, Eric Broser and Layne Norton.
Αυτό δεν ήταν ενα συνηθισμένο debate, έφερνε περισσότερο στην αρχική σκηνή των "300", όταν οι Πέρσες πρωτο-επιτέθηκαν στους Σπαρτιάτες!

Πλεονεκτήματα των Κετογενικών Διαιτών:

 • Τρομερή καύση λίπους
 • Καλύτερος έλεγχος της όρεξης
 • Μειώνουν το ρίσκο για καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνοντας την ινσουλίνη, τα τριγλυκερίδια κτλ.
 • Μπορεί να συμβάλλουν στη προστασία της καρδιάς
 • Aύξηση μη συζευγμένων πρωτεινών που βρίσκονται στο λίπος και στους μύες.

Μειονεκτήματα των Κετογενικών Διαιτών:

 • Η ινσουλίνη ειναι αντικαταβολική
 • Xρησιμοποιούνται για τη καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη,μειώνοντας την IGF-1
 • Συμβάλλουν στην οξείδωση των μυών, που έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πρωτεόλυση στο μυικό ιστό
 • Διεγέιρουν τα γονίδια καταβολισµού
 • Μειώνουν την ένταση της προπόνησης
 • Οι υδατάνθρακες καταπιέζουν την κορτιζόλη
 • Μειώνει την SHBG

Κετογενικές Δίαιτες: Καίνε το λίπος, αλλα τί γίνεται με τους μύες;Γιατί οι Κετογενικές Δίαιτες μπορεί να μη συμβάλλουν στον μυικό αναβολισμό κατα τη διάρκεια της προαγωνιστής δίατροφής;

Πολλοί άνθρωποι έθεσαν την εξής ερώτηση: "Που είναι οι αποδείξεις σου στο οτι χρειάζεσαι υδατάνθρακες για να χτίσεις μύες;
Υπάρχουν, λοιπόν δύο μελέτες που οδηγούν κάποιον στο συμπέρασμα οτι προπονούμενος με μειωμένο γλυκογόνο έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση των γονιδίων που συμβάλλουν στη μυική υπερτροφία. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν αποδεικνύει οτι βρισκόμενοι σε τέτοια κατάσταση όλη την ώρα έχει κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα στον μυικό αναβολισμό.
Η μελέτη αναρτήθηκε στην Journal of Applied Physiology και έφτανε στο παραπάνο συμπέρασμα.(1.)

Η παραπάνω ήρθε ως συνέχεια μιας μελέτης που έγινε το 2005, κατα την οποία ερευνητές απο το εργαστήριο Human Performance της Ιndiana, ανέφεραν οτι αυτού του είδους οι δίαιτες αμβλύνουν την σύνθεση της πρωτείνης Akt.
H Akt, ή Κινάση β, είναι ένα σημαντικό μόριο της κυτταρικής σηματοδότησης.
Η Akt, επίσης, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τη πρωτεινοσύνθεση, και γι'αυτο είναι το κλειδί στην υπετροφία των σκελετικών μυών και γενικά των ιστών.
Ρυθμίζεται ανταποκρινόμενη σε ένα ευρύ φάσμα αυξητικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και προσφάτως σχετίστηκε με την ταχεία ενεργοποίηση ως αποτέλεσμα της άσκησης των σκελετικών μυών.
Στην έρευνα, δεν χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια ή κυτταροκαλλιέργειες, αλλά αθλητές προπονούμενοι με αντιστάσεις. (Οι αθλητές είχαν προπονηθεί σχεδόν 8 χρόνια, χρησιμοποιώντας αντιστάσεις και είχαν τρομερή δύναμη στις πιέσεις ποδιών).
Οι άντρες προπονήθηκαν με αντιστάσεις με μειωμένα ή με επαρκή επίπεδα γλυκογόνου.
Την επόμενη μέρα,τα άτομα αυτά γύρισαν στη αίθουσα με τα βάρη και έκαναν πιέσεις ποδιών (leg press) ένα-ένα πόδι (8 σετ των 5 επαναλήψεων ~80% της μέγιστης), μια με το πόδι ενω είχαν μειωμένο γλυκογόνο και μια με το άλλο ενώ δεν είχαν.Έγιναν μυικές βιοψίες πρίν,κατα τη διάρκεια,αμέσως μετά και 3 ώρες αφ'οτου είχαν αναρρώσει.

'Οταν εξέτασαν τις βιοψίες,οι ερευνητές ανακάλυψαν οτι ο μύς με την απογλυκογόνωση είχε μειωμένη δράση των γονιδίων που συμβάλλουν στην μυική υπερτροφία. Ακόμα πιο ανησυχητικό ήταν οτι η Myogenin και η IGF-1,ήταν επίσης σε χαμηλά επίπεδα (2).
Η παραγωγή της Akt ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες μετά την άσκηση (μετά απο 10 λεπτά υψηλής υδατανθράκωσης).
Ο Akt/mTOR ρυθμίζει την μυική υπετροφία και δρα κατασταλτικά μειώνοντας την μυική ατροφία.
Η φωσφορυλίωση της Akt αυξήθηκε κατα 1.5 φορά μετά την άσκηση με αντιστάσεις με επαρκές γλυκογόνο.Κατά τη διάρκεια της άσκησης με ελλιπές γλυκογόνο,η Akt έμεινε ίδια (2).
Η μελέτη έφτανε στο συμπέρασμα οτι προπονούμενος με μειωμένο γλυκογόνο έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση των γονιδίων που συμβάλλουν στη μυική υπερτροφία.

Αυτή είναι η θέση που έλαβε ο Steve Blechman στο φόρουμ: Οι δίαιτες με χαμηλούς έως μέτριους υδατάνθρακες είναι καλύτερες για τη κάυση λίπους και ταυτόχρονα στο να κρατάνε και σε αναβολικό περιβάλλον τον οργανισμο, από τις Κετογενικές δίαιτες. Η μελέτη εγείρει το γεγονός οτι οι Κετογενικές δίαιτες δεν είναι κατάλληλες για να χτίσεις μυική μάζα.

Παρακάτω μπορείτε να λάβετε περαιτέρω πληροφορίες για την εν λόγω έρευνα,στη σελίδα 5.

www.nsca-lift.org/perform/Issues/PTJ0606.pdf

Κετογενικές Δίαιτες: Καίνε το λίπος, αλλα τί γίνεται με τους μύες;