Bodybuilding e-Shop

Τα μυστικά του Βοdybuilding Εκτύπωση

Συντάκτης: Βασίλης Λεϊμονίτης

Εμφανίσεις: 8465

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ BODYBUILDING

Όταν ο ασκούμενος περνά πολλές ώρες στο γυμναστήριο κάνοντας αμέτρητες προπονήσεις  επόμενο είναι να βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα που τον βοηθάνε στις επόμενες προπονήσεις τους. Όλα τα συμπεράσματα που θα αναφερθούν παρακάτω μπορούν να σώσουν τον ασκούμενο από χρόνιες μη παραγωγικές προπονήσεις.

 Πολλοί πιστεύουν ότι οι πρωταθλητές έχουν μυστικά και σε αυτά οφείλουν την επιτυχία τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν μυστικά. Η επιτυχία στο bodybuilding στηρίζεται αποκλειστικά στην σωστή προπόνηση, διατροφή, ξεκούραση και διανοητική στάση. Επίσης, τα γονίδια και το περιβάλλον βοηθούν αρκετά. Η διαφορά μεταξύ ενός πρωταθλητή και ενός ασκούμενου μπορεί απλά να είναι μία λεπτομέρεια. Μπορεί ο πρώτος να κάνει πιο σωστά τις ασκήσεις ή να τρώει πιο σωστά κτλ. Παρακάτω αναφέρονται διάφορα μυστικά ή λεπτομέρειες που μπορεί να καθορίσουν εάν ο ασκούμενος θα γίνει πρωταθλητής ή όχι. Όπως θα φανεί, δεν είναι μυστικά, αλλά συμβουλές που ξεκαθαρίζουν κάποια πράγματα στο μυαλό του ασκούμενου. Βέβαια τίποτα από τα παρακάτω δεν είναι σύντομοι δρόμοι για την επιτυχία.

bodybuilder male

Πολύ συχνά οι ασκούμενοι φτάνουν σε ένα επίπεδο ανάπτυξης που η περαιτέρω πρόοδος είναι μηδαμινήή ακόμα και αρνητική, δηλαδή αρχίζουν να εμφανίζονται σημάδια μειωμένης απόδοσης. Αυτό το επίπεδο ονομάζεται επίπεδο στασιμότητας ή προπονητικό πλατό.Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό και  οφείλεται στο ότι ο ασκούμενος έχει πλησιάσει το γενετικό δυναμικό του. Σε αυτό το άρθρο όμως τονίζεται ότι ένας φυσικός bodybuilderμπορεί να βελτιώνεται συνεχώς. Η αλήθεια είναι ότι όσο πλησιάζει το γενετικό δυναμικό του, τόσο πιο αργή θα είναι η πρόοδος. Σε αυτές τις περιπτώσεις αργής προόδου ή στασιμότητας πρέπει να βρεί τι κάνει λάθος (π.χ. συχνότητα, ένταση κτλ.)ή αν δεν κάνει τίποτα λάθος να σοκάρει τον οργανισμό του. Μερικά βασικά σημεία αναφέρονται παρακάτω:

ΥΓΕΙΑ: Το σημαντικότερο από όλα είναι η υγεία. Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν, παρά μόνο αν φτάσουν σε άσχημη κατάσταση. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητα η σωστή διατροφή, η σωστή προπόνηση, η επαρκής ξεκούραση.

ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ: Η ζωή οδεύει τόσο γρήγορα που μπορεί κανείς να δυσκολεύεται να βρει χρόνο για τον εαυτό του. Επομένως, πρέπει ο καθένας να συνειδητοποιήσει αρχικά την ταυτότητά του, να εκφράσει τα ταλέντα του και να δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Όσον αφορά τώρα το bodybuilding, το να γνωρίζει ο ασκούμενος τον εαυτό του και πώς να αντιδρά σε εξωτερικά ερεθίσματα όπως προπόνηση, διατροφή και ξεκούραση είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο μυστικό του bodybuilding. Αλλά αυτή η ικανότητα δεν είναι έμφυτη η έρχεται εκ μαγείας. Χρειάζονται να γίνονται πειράματα και να εκτιμούνται τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, για ένα μήνα ο ασκούμενος μπορεί να αυξήσει την ποσότητα της προπόνησης και να δει πώς θα αντιδράσει το σώμα του, διατηρώντας όλα τα αλλά σταθερά. Για αυτό ο ασκούμενος πρέπει να πειραματίζεται συνέχεια. Μόλις βρει κάτι να δουλεύει για αυτόν, απλά το κρατά και το εφαρμόζει. Ταιριάζει με το σύστημα της ενστικτώδους προπόνησης.

ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ:Αν δεν υπάρχει αγάπη για το bodybuilding δεν πρόκειται ο ασκούμενος να έχει καμία πρόοδο, γιατί πολύ απλά θα πιέζεται για όλα αυτά που κάνει (προπονήσεις, διατροφή, περιορισμένα ξενύχτια κτλ.) Κάθε προπόνηση πρέπει να είναι μία ευχάριστη δραστηριότητα για τον ασκούμενο, διαφορετικά θα σταματήσει πολύ σύντομα.ΠΡΟΣΟΧΗ!Δεν χρειάζεται όμως το bodybuildingνα γίνει έμμονη ιδέα, γιατί έτσι δημιουργείται ανισορροπία στη ζωή και οι προπονήσεις και τα μυϊκά κέρδη θα υστερούν. Ο υπερβολικά παθιασμένος ασκούμενος δεν μπορεί να κρίνει αν αυτά που του λένε και κάνει είναι σωστά ή όχι. Επίσης, μπορεί να παρασυρθεί σε αθέμιτους και πλάγιους τρόπους. Αυτό που χρειάζεται για μέγιστη πρόοδο είναι 100% αφοσίωση, χωρίς όμως παραμέληση της υπόλοιπης ζωής (υπάρχουν και οικογένεια, φίλοι και δουλειά) Οτιδήποτε λιγότερο και η πρόοδος δεν θα είναι η μέγιστη δυνατή.

ΣΤΡΕΣ: Το στρες είναι γεγονός (και μάλλον αναπόφευκτο) στη ζωή. Όσο βρίσκεται υπό έλεγχο δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά από ένα σημείο και μετά ο ασκούμενος πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητές του.

ΣΤΟΧΟΙ: Πρέπει να τίθενται μακροπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι στόχοι (ακόμα και για κάθε προπόνηση). Επίσης, πρέπει να υπάρχουν αμοιβές για την επίτευξή τους, ανάλογα τη δυσκολία τους. Ο ασκούμενος πρέπει να μπαίνει στο γυμναστήριο γνωρίζοντας ποιες ασκήσεις θα κάνει και με πόσα κιλά. Έτσι, όλη η ενέργεια του θα διοχετευτεί στις ασκήσεις και σε τίποτα άλλο. Φυσικά, αυτά μπορεί να τροποποιηθούν αν υπάρξει ανάγκη, αλλά αυτό είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

ΑΕΡΟΒΙΚΗ:Η αεροβικήβοηθά στη βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος και επομένως μπορεί να οδηγήσει στη γρηγορότερη αποκατάσταση. Η αεροβική είναι απαραίτητη για τις ηλικίες άνω των 35 ετών. Οι υπερβολές όμως την αεροβική επηρεάζουν αρνητικά της προπόνησης με βάρη. Ο καλύτερος ρυθμός για απώλεια λίπους είναι ο ασκούμενος να ιδρώνει, αλλά να μπορεί να συζητά. Σε περιόδους πολύ υψηλής έντασης προσπάθειας και αντίστασης ίσως χρειαστεί να περιοριστεί η αεροβική.

ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ: Οι διατάσεις πραγματικά παραμελούνται από τους περισσότερους, αλλά μπορούν να βοηθήσουν. Πριν τα βάρη (μετά το ζέσταμα) πρέπει να είναι χαλαρές. Ανάμεσα στα σετ και μετά το τέλος της προπόνησης, μπορούν να είναι λίγο πιο δυνατές.Επίσης, μπορούν να γίνονται μέρες μη προπόνησης με βάρη (π.χ. όταν βλέπει κανείς ειδήσεις στην τηλεόραση).

ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ:Η προθέρμανση, είτε χειμώνας είναι, είτε καλοκαίρι, είναι απαραίτητη, γιατί κυρίως αποφεύγονται οι τραυματισμοί και οι ζεστοί μύες συσπώνται με μεγαλύτερη δύναμη. Μόλις ο ασκούμενος αρχίσει να ιδρώνει, είναι μία ένδειξη ότι προθέρμανση μία αρκετή. Να υπενθυμιστεί όμως ότι η προθέρμανση περιλαμβάνει εκτός από το ζέσταμα, και λίγες διατάσεις και λίγα σετ προθέρμανσης.Τα σετ προθέρμανσης επίσης είναι πολύ σημαντικά και δεν πρέπει να παραλείπονται πότε. Μάλιστα αν ο ασκούμενος δεν νιώθει έτοιμος να αρχίσει τα κανονικά (λειτουργικά) σετ μετά από 1-2 σετ προθέρμανσης να προσθέσει και άλλα.

ΣΩΣΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ: Το βασικότερο από όλα είναι να μάθει ο ασκούμενος στη σωστή τεχνική των ασκήσεων. Χωρίς σωστή τεχνική ο κίνδυνος τραυματισμού είναι πολύ υψηλός. Και ένας τραυματισμός είναι ότι το χειρότερο, γιατί μπορεί να σημαίνει το τέλος της καριέρας στο bodybuilding. Γενικά συστήνεται η κάθε επανάληψη να εκτελείται με σταθερό ομαλό ρυθμό 3 δευτερόλεπτα ανέβασμα και 3 δευτερόλεπτα κατέβασμα του βάρους. Η σωστή τεχνική ισχύει και για τα σετ προθέρμανσης και για τα κανονικά (λειτουργικά) σετ. Ένα μικρό βάρος με κακή τεχνική είναι πιο επικίνδυνο από ένα μεγάλο βάρος με σωστή τεχνική.

ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πριν την αρχή του κάθε σετ ο ασκούμενος που πρέπει να φαντάζεται την εκτέλεση του σετ πνευματικά. Επίσης, πρέπει να αυτοσυγκεντρωθεί απόλυτα στο σετ, να μην τον αποσπά κανείς και μάλιστα να μην μπορεί κανείς να τον αποσπά. Δεν επιτρέπονται συζητήσεις κατά την διάρκεια του σετ.