Εκτυπώστε το άρθρο

Εισαγωγή στο Bodybuilding - Volume 8

Συντάκτης: Μανώλης Καραμανλάκης

Facebook
Εμφανίσεις: 1820

Εισαγωγή στο Bodybuilding Vol 8.
Οι γκρίζες ζώνες: Στεροειδή, αθλητισμός και η εικόνα του σώματος.Το ρίσκο της χρήσης των στεροειδών ή "ο ελέφαντας στο δωμάτιο".

Με αυτό τον αδόκιμο όρο θα περιγράψουμε μια προβληματική κατάσταση η οποία είναι εμφανέστατη αλλά παρόλο που αναγνωρίζουμε ότι υφίσταται επιλέγουμε να την αγνοήσουμε και όχι να την αντιμετωπίσουμε. Γνωρίζουμε πως υπάρχει στα δεξιά μας "ο ελέφαντας"όμως επίτηδες κοιτάζουμε αριστερά για να μην τον αντικρυσουμε,με την ελπίδα πως αυτός θα εξαφανιστεί "μαγικά".
Τα αναβολικά-στεροειδή είναι συνθετικές μορφές της τεστοστερόνης και χημικά συνδέονται άμεσα όπως και οι ιδιότητες αυτών στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα κίνητρα της χρήσης έχουν να κάνουν με την επιθυμία, εκτός της διάκρισης,της αύξησης του βάρους- μυικοτητας και δύναμης, και εν γένει με την αποδοχή και την επιτυχία.
Η κοινωνία μας επιβραβεύει,με αναγνωρισιμότητα και αποδοχή,τους ανθρώπους που δείχνουν σε άριστη φυσική κατάσταση. Η επιδίωξη των χρηστών είναι η δημιουργία ενός όμορφου και ιδιαίτερου σώματος,"χτίζοντας και σμιλευοντας"το ώστε να αποκομίσουν τα οφέλη που συνεπάγονται. Αυτοί μπορεί να είναι αθλητές σωματικής διάπλασης ή άλλοι, ηθοποιοί, μοντέλα, χορευτές και γενικά άνθρωποι της showbiz.
Όσοι δηλαδή χρησιμοποιούν την εικόνα τους για να αποκομίσουν θαυμασμό και χρήματα. Επίσης οι έφηβοι περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία για ευνόητους λόγους. Ορισμένοι χρήστες στεροειδών έχουν κατά το παρελθόν, υποστεί σωματική ή ψυχική βία και αντιλαμβάνονται τη χρήση ως μέσο αποτροπής και προστασίας. Άλλες κατηγορίες ανθρώπων που καταφεύγουν στη χρήση είναι σωματοφύλακες, άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, στρατιωτικοί και "άνθρωποι της νύχτας". Ευνόητο είναι ότι αυτοί χρησιμοποιούν την αυξημένη μυϊκή τους δύναμη και μέγεθος για να εκφοβίζουν τους άλλους.

Πίεση για το "ιδανικό σώμα".

Το ερώτημα που τίθεται αβίαστα είναι ποιος ο λόγος για τη ραγδαία εξάπλωση της χρήσης από το 1980 και στη συνέχεια?
Καταρχάς,η σύγχρονη αστική κοινωνία ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη πίεση σε άντρες και γυναίκες ταυτόχρονα να εκπληρώσουν το ιδανικό του "τέλειου σώματος".
Με αυτό εννοούμε να αποκτήσουν ένα συγκεκριμένο σωματότυπο,έναν που να ως χαρακτηριστικά το χαμηλό ποσοστό λίπους και την αυξημένη μυικοτητα.
Οι λόγοι που τα στεροειδή κρίνονται ως δελεαστικά είναι ακριβώς η υπαγόρευση έμμεσα κυρίως όμως και άμεσα για την εκπλήρωση του ιδανικού.
Τα στεροειδή λαμβάνονται με διαφορετικούς τρόπους και μεθόδους. Δηλαδή, μπορεί να ληφθούν διά στόματος,με ενέσιμο τρόπο ή με επάλειψη και μεγάλη συχνότητα. Λαμβάνονται επίσης σε κύκλους μερικών εβδομάδων ή και αδιάκοπα,η χρήση τους μπορεί να αφορά έναν αναβολικό παράγοντα ή περισσότερους συνδυαστικά.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτό που γνωρίζουμε είναι πως τα στεροειδή, για το διάστημα που λαμβάνονται, λειτουργούν ως προς το σκοπό της αύξησης μυϊκής μάζας, δύναμης και αντοχής,ενώ από την άλλη στον περιορισμό του λιπώδους ιστού.Για αυτά δεν υπάρχει ούτε ίχνος αμφιβολίας. Τα αναβολικά-στεροειδή δρουν μιμητικά της τεστοστερόνης σε επίπεδο δόμησης νέων ιστών.
Ο πρωταθλητισμός ανέκαθεν διατηρούσε ένα πρωτεύοντα ρόλο και αίγλη στο πλαίσιο της κοινωνίας. Απέδιδε χρήματα, δόξα και φήμη όπως σχεδόν κανένας άλλος τομέας και επομένως ήταν και εξακολουθεί να είναι πολύ δελεαστικη επιλογή ακόμη και αν το κόστος είναι σημαντικό.

249704 110585272426709 1911857836 n


Προσδιορίζοντας το κόστος.

Τα αναβολικά-στεροειδή συνδέονται ως κατάχρηση με μία ευρεία γκάμα παρενεργειών. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει, δυνητικά, από ηπιες καταστάσεις όπως η δερματική ακμή και η γυναικομαστια για τους άνδρες ως και άλλες οι οποίες αποτελούν κίνδυνο για την ίδια τη ζωή όπως καρδιακή προσβολή,η ηπατοπαθεια και η νεφρική ανεπάρκεια και νόσος. Χρειαζόμαστε, ασφαλώς, περισσότερα δεδομένα όσον αφορά στη μακροχρόνια χρήση. Αυτό απαιτεί περισσότερη και συστηματικότερη έρευνα και μάλιστα σύντομα. Αυτό είναι προφανές. Όμως με τα έως τώρα δεδομένα γνωρίζουμε ότι με τη χρήση διακόπτεται η φυσιολογική παραγωγή των ορμονών στον οργανισμό με ταυτόχρονη συρικνωση των όρχεων και μπλοκάρισμα του άξονα (HPTA), διόγκωση του προστάτη και άλλα. Επηρεάζεται, βέβαια,το μυοσκελετικό σύστημα, με αποδυνάμωση"των συνδέσμων και τενόντων, αφού δεν ακολουθούν το ρυθμο προσαρμογής και ενδυνάμωσης των μυών.
Ανεπηρέαστο δε μένει ούτε το καρδιαγγειακό καθώς τα στεροειδή συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεινη αυξάνει (LDL), αντίθετα η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεινη (HDL) μειώνεται. Άρα έχουμε αθηρογενεση- αρτηριοσκλήρυνση. Αυξάνεται το ρίσκο σχηματισμού θρόμβων, κακής κυκλοφορίας και καταστροφή του καρδιακού μυός.

Το συκώτι, επιπλέον,δυσλειτουργει και ενδέχεται να παρουσιάσει βλάβη. Ως γνωστόν,το συκώτι, έχει την ιδιότητα να φιλτράρει το αίμα,να βοηθά στην πέψη των τροφών και να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Ακόμη έχει την ιδιότητα (είναι πεπερασμένη) να ανανεώνεται σε περίπτωση βλάβης, αντικαθιστώντας τους παλιούς ιστούς με νέα ηπατοκυτταρα. Ως ένα σημείο επαναλαμβάνουμε. Οι νεφροί είναι το επόμενο όργανο που δέχεται πίεση και επηρεάζεται. Οι νεφροί είναι τα όργανα που είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση ουσιών από το αίμα μέσω της διαδικασίας της διήθησης αυτών,με αποτέλεσμα την παραγωγή ούρων. Όπως και με το ήπαρ και τη λειτουργία του,οι νεφροί επιβαρύνονται μακροπρόθεσμα.
Καθώς λοιπόν είναι ρυθμιστές της υδατικής ισορροπίας και των μεταλλικών στοιχείων στον οργανισμό η επιπλέον επιβάρυνση τους με τοξικές ουσίες διακυβευει το ρόλο τους αυτό. Ενώ να αναφέρουμε και την ιδιότητα τους να ελέγχουν την αρτηριακή πίεση. Από εδώ και πέρα, ένα άλλο όργανο που επηρεάζεται είναι ο προστάτης. Μακροπρόθεσμη χρήση αποτελεί σημαντικό ρίσκο για εμφάνιση υπερπλασίας του προστάτη και καρκίνου. Αισθητική μετάπτωση επιπρόσθετα, ακολουθεί τη χρήση και αναφερόμαστε σε φαινόμενα γυναικιμαστιας,ανδρογενετικης αλωπεκίας, ακμής κ.α.

Για να επιστρέψουμε τώρα, επειδή ο αθλητισμός έχει σημαντική και περίοπτη θέση στην κοινωνία,η χρήση αναβολικών στεροειδών είναι σοβαρό ζήτημα. Είναι βέβαια απαγορευμένες ουσίες από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή όμως αυτό διόλου δε μετριάζει τη διάδοσή της χρήσης τους. Είναι η πίεση για υψηλότερη επίδοση που υποδαυλίζει την εξάπλωση τους. Τα στεροειδή είναι εύκολα προσβάσιμα για όσους το επιθυμούν και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν. Η ζήτηση είναι μεγάλη και η εξάπλωση τους είναι εκρηκτική. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που έχει κατατεθεί η άποψη περί της νομιμοποίησης της χρήσης ως μέσο ελέγχου της διάδοσης. Εγείρονται ηθικά ζητήματα.

Εδώ και κλείνουμε με την προσδοκία ότι συμβάλλουμε,θα θέλαμε να πιστεύουμε, ουσιαστικά στην αποτροπή μέσω της πληροφόρησης και γνώσης και ως αντιστάθμισμα με τα ακατάλληλα, πανταχόθεν, μηνύματα που συσκοτίζουν την πραγματικότητα. Η ελεύθερη βούληση και η ανάληψη ευθύνης είναι το υπόλοιπο της εικόνας.

Πηγή: Steroids, Sports and Body Image (The risks of Performance Enhancing Drugs) by Jude Monroe.

Μέχρι το επόμενο άρθρο για να ολοκληρώσουμε τη σχετική τριλογία και εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον, θα ασχοληθούμε με τα βασικά των στεροειδών.
Έως τότε υπενθυμίζουμε, ελευθερία και ευθύνη πάνε μαζί!