Bodybuilding e-Shop

Εισαγωγή στο Bodybuilding - Volume 10 Εκτύπωση

Συντάκτης: Μανώλης Καραμανλάκης

Εμφανίσεις: 179

Εισαγωγή στο Bodybuilding - Volume 10

Η ιατρική εφαρμογή σε σχέση με τα στεροειδή.

Ένας συγκεκριμένος και περιορισμένος αριθμός στεροειδών περιλαμβάνεται και βρίσκει εφαρμογή για ιατρική χρήση και σκοπό.
Οι γιατροί, ορθώς,δε συνταγογραφουν ποτέ αναβολικά στεροειδή ως μέσο προαγωγής της μυικοτητας σε νέους, υγιείς ανθρώπους. Παρόλαυτα, ορισμένες φορές συνταγογραφουν αυτά τα ισχυρά φάρμακα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων. Οι περισσότερες από τις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι σπάνιες λόγω και δεδομένου ότι προκρίνονται άλλου είδους θεραπείες.
Οι γιατροί οφείλουν να δείχνουν προσοχή στη συνταγογράφηση των στεροειδών και παρρησία εξαιτίας του πλήθους των παρενεργειών. Επιπρόσθετα,οι ασθενείς κατά κόρον χρησιμοποιούν κάθε φορά ένα ένα είδος αναβολικου - στεροειδούς και όχι συνδυασμούς αυτών.
Αυτό, απαντάται συνήθως στον πρωταθλητισμό.
Η περισσότερο αποδεκτή ιατρική χρήση για τα αναβολικά-στεροειδή είναι για την αντιμετώπιση ασθενών που αδυνατούν να παράγουν τεστοστερόνη σε φυσιολογικά επίπεδα. Η πάθηση αυτή είναι γνωστή ως υπογοναδισμος. Ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο των όρχεων, στους οποίους έχει γίνει αφαίρεση τους, χρήζουν ανάλογης θεραπείας, ουσιαστικά μιλάμε για υποκατάσταση της ορμόνης και αποκατάσταση του άξονα (HPTA). Συνήθως,τους χορηγούνται ανδρογόνα ή τεστοστερόνη διά στόματος ή σε άλλη μορφή π.χ. ενέσιμη ή γελη (gel) ώστε να υποκαταστήσουν την ορμόνη αυτή στον οργανισμό. Αυτό συνδέεται με τη διατήρηση των δευτερογενων ανδρικών χαρακτηριστικών.

Οι γιατροί, επίσης, χρησιμοποιούν στεροειδή ώστε να αντιμετωπίσουν μία πάθηση που είναι γνωστή ως Κληρονομικό Αγγειοοίδημα. Μια σπάνια γενετική διαταραχή, αυτή, χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια οιδήματος σε διάφορα μέρη του σώματος. Ακόμη,σε περιπτώσεις αναιμίας όπου το επίπεδο των ερυθρών αιμοσφαιρίων,του αιματοκρίτη και συνεπακόλουθα της αιμοσφαιρίνης είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Περαιτέρω,τα αναβολικά-στεροειδή συνταγογραφουνται σε συνδυασμό με οιστρογόνα για την άμβλυνση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
Παράλειψη θα ήταν να μην αναφερθούμε και στη χορήγηση τους ως επικουρικό μέσο θεραπείας σε ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες που προσβάλλουν το νεύρο- μυϊκό σύστημα ή αντιμετωπίζουν ραβδομυολυση (λύση κυττάρων που ανήκουν σε γραμμωτους/ραβδωτους μυς). Όταν αυτό συμβαίνει έχουμε την έξοδο προς την κυκλοφορία μιας πρωτεΐνης (μυοσφαιρίνη), η οποία καθώς διέρχεται από τα νεφρικά σωληναρια για να απομακρυνθεί,τα φράζει προκαλώντας ανουρια και νεφρική ανεπάρκεια.
Η χρήση στεροειδών για την αντιμετώπιση του AIDS είναι εμπεδωμενη και αυξανόμενη από την εποχή του 1990..
Σε περιπτώσεις Νανισμου, άτομα που πάσχουν από την παθολογική αυτή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μικρό ανάστημα και βάρος του ασθενούς χρησιμοποιούν συνδυασμό αυξητικής ορμόνης και τεστοστερόνης.
Άλλη περίπτωση χρήσης είναι αυτή της κατάθλιψης από έλλειψη ανδρογόνων. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κατάθλιψης από τη δεκαετία του 1930 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970, στεροειδή συνταγογραφουμενα αποτελούσαν τη μέθοδο αντιμετώπισης της πάθησης. Μάλιστα τα φάρμακα αυτά αποδείχτηκαν επαρκώς αποτελεσματικά για αυτό το φαινόμενο. Εν συνεχεία, αναπτύχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Τολμουμε να πούμε ότι εδώ εντοπίζεται ένα κενό καθώς τελευταία δεν εξετάζονται τα ορμονικά επίπεδα του ασθενούς πριν τη χορήγηση φαρμάκων για την κατάθλιψη και εννοούμε τους Αναστολείς Επαναπρόσληψης Σεροτονίνης (SSRI) τα οποία χορηγούνται σωρηδόν και χωρίς ενδοιασμούς.
Ολοκληρώνοντας την περιγραφή της χρήσης των στεροειδών έξω από το πλαίσιο του πρωταθλητισμού και ως θεραπευτικό μέσο,θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τη χρήση τους για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης,της χαμηλής libido (σεξουαλική επιθυμία) και ως μέσο αντισύλληψης-εδω για τους άνδρες ο λόγος.Κλείνουμε εδώ το κείμενο αυτό που αφορά τη χρήση στεροειδών για παθολογικές καταστάσεις και ευχαριστούμε για την προσοχή σας.

150934036 866486473923195 4574650832625806147 n